Raportul a fost publicat săptămâna trecută, pe 12 noiembrie. Potrivit acestuia, în anul 2019 cazurile de rujeolă, la nivel global, crescuseră cu peste 800.000 (fiind de aproape 870.000) faţă de datele raportate în anul 1996. Inclusiv decesele au cunoscut o creştere semnificativă, ridicându-se, anul trecut, la peste 200.000, ceea ce înseamnă o creştere cu aproximativ 50% faţă de anul 2016. Anterior, în intervalul 2010-2016, se ajunsese la o diminuare a cazurilor de rujeolă la nivel mondial.
În actualul context, Directorul General al OMS a afirmat: "Știm cum să prevenim focarele de rujeolă și moartea. Aceste date transmit un mesaj clar că nu reușim să protejăm copiii de rujeolă în fiecare regiune a lumii. Trebuie să lucrăm în mod colectiv pentru a sprijini țările și pentru ca vaccinul împotriva rujeolei să ajungă la toată lumea, astfel încât să putem opri acest virus mortal."
Una dintre explicaţiile găsite de autorii raportului OMS pentru explozia cazurilor de rujeolă este legată de faptul că nu s-a ajuns, în întreaga lume, să fie vaccinaţi la timp copiii cu două doze de vaccin. Pentru ca acest demers să aibă succes, ar trebui ca vaccinarea cu MCV1 şi MCV2 să ajungă la 95% şi să se poată menţine la acest nivel, au afirmat specialiştii. În ultimii 10 ani rata de acoperire cu MCV1 a ajuns la un nivel de 84-85% şi a stagnat, iar rata de acoperire cu MCV2 a ajuns în prezent la aproximativ 71%.
S-a atras atenţia asupra următorului fapt: pentru a se preveni cât mai mult îmbolnăvirile din cauza rujeolei, trebuie evitate focarele apărute întrucât persoanele neprotejate de virus se îmbolnăvesc şi răspândesc boala celor ce nu au beneficiat de toate dozele de vaccin sau celor care nu au fost deloc vaccinaţi.
Alt motiv pentru care s-a ajuns la o extindere a rujeolei în ultimul timp este legat şi de actuala pandemie. Conform experţilor din cadrul OMS, mai bine de 94 de milioane de persoane din întreaga lume riscă să nu fie vaccinate în urma suspendării programelor de imunizare din 26 de state. În mai multe dintre aceste state există focare de rujeolă ce sunt continue.
Directorul Executiv al UNICEF, Henrietta Fore, a venit cu acest avertisment: "Înainte de a exista o criză a coronavirusului, lumea se confrunta cu o criză de rujeolă și nu a dispărut...În timp ce sistemele de sănătate sunt tensionate de pandemia COVID-19, nu trebuie să permitem ca lupta noastră împotriva unei boli mortale să vină în detrimentul luptei noastre împotriva alteia. Acest lucru înseamnă să ne asigurăm că avem resursele necesare pentru a continua campaniile de imunizare pentru toate bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, chiar dacă abordăm pandemia COVID-19 în creștere."
În momentul de faţă, din iniţiativa OMS, a Crucii Roşii Americane, a UNICEF şi a altor organizaţii americane, a fost lansată "Measles&Rubella Initiative", program menit să asigure resursele necesare pentru a se ajunge la o acoperire a ratei de imunizare pentru rujeolă cât mai mare, eliminându-se din discrepanţele existente la nivel global. Cadrul Strategic al acestui program, pentru 2021-2030, vizează acordarea de sprijin sistemelor medicale naţionale în scopul asigurării imunizării copiilor.
Citeşte şi: Cât de periculoasă este rujeola?
Surse: digi24.ro, g4media.ro, rfi.ro, who.int
Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com