Cafeaua este bogată în nutrienți valoroși
Pe de o parte, spun oamenii de știință, cafeaua este plină de antioxidanți, substanțe care protejează de radicalii liberi și de stresul oxidativ, încetinind procesul de îmbătrânire și protejând contra bolilor grave (inclusiv de maladii cardiovasculare și de cancer). Un studiu a arătat că dacă se va consuma cafea în mod constant, incluzând în dietă și fructe și legume, cantitatea de antioxidanți din organism va crește semnificativ.
Pe de altă parte, în cafea se regăsesc vitamine și minerale utile nu numai pentru buna funcționare a organismului, ci și pentru reglarea bunei-dispoziții și pentru menținerea unei stări de bine. Magneziul, potasiul, vitaminele B2, B3 și B5 pot fi regăsite într-o ceașcă de cafea.
Cafeaua scade riscul instalării depresiei
Un alt beneficiu semnificativ al cafelei este că poate să diminueze riscul de a suferi din cauza depresiei. Centralizând datele provenite din 11 studii (desfășurate în perioada 1980-2015), care au cuprins peste 300.000 de persoane, cercetători din China au arătat că riscul depresiei poate să scadă cu aproximativ 8% cu fiecare ceașcă de cafea băută zilnic. Responsabilă de acest efect este cafeina din cafea,au afirmat cei care au centralizat datele studiilor.
Datorită cafelei se diminuează riscul de apariție a demenței
Un studiu publicat în anul 2002 în „Jurnalul European de Neurologie” a demonstrat că persoanele care consumă cafea în mod constant sunt mai puțin supuse pericolului de a dezvolta maladia Alzheimer la bătrânețe.Rezultatele studiului au deschis noi drumuri în găsirea de soluții menite să reducă incidența acestei boli neurodegenerative, spun medicii.
Cafeaua crește nivelul de energie și de inteligență
Odată ce în organism pătrunde cafeina, ea este capabilă să stimuleze neurotransmitățori precum dopamina (de dopamină se leagă și capacitatea de a lua decizii în cadrul unei activități) și norepinefrina (cu rol în menținerea stării de alertă a organsimului), ceea ce va influența pozitiv inclusiv activitatea neuronală, precizează specialiștii.
Studiile au evidențiat faptul că persoanele care consumă cafea cu moderație se bucură de o activitate mai bună a creierului, incluzându-se aici memoria, viteza de reacție, vigilența și o reglare mai bună a dispoziției.
Cafeina poate să îmbunătățească rezistența la efortul fizic
Un studiu publicat în anul 2005 în „Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sport” a demonstrat că un consum moderat de cafea poate să crească perfomanțele din efortul fizic în medie cu 11-12%. În aceste condiții, specialiștii recomandă să se consume cafea cu jumătate de oră înainte de implicarea în activități fizice susținute.
Cafeaua protejează ficatul
Printr-un studiu din anul 2017 s-a constatat că persoanele care consumă în mod constant cafea și ceaiuri de plante sunt mai puțin expuse riscului de a dezvolta fibroză hepatică (o boală care presupune acumularea excesivă de țesut nefuncțional la nivelul ficatului) sau ciroză. Rezultatele studiului vor să încurajeze consumul de cafea ca o formă de protecție contra afecțiunilor grave ale ficatului, un organ cu roluri esențiale pentru funcționarea optimă a organismului.
Surse:
www.healthline.com, www.onlinelibrary.wiley.com, www.sciencedaily.com, www.journals.sagepub.com
Surse poze:
www.pexels.com