El este Omul Bogdan din spatele autismului.
Ca Bogdan mai sunt peste 30.000 de persoane cu autism, iar la fiecare 7 ore si jumatate in Romania se naste un copil cu autism. Nu puteti face cunostinta cu toti, dar ii puteti ajuta pe multi sa isi spuna povestea, astfel incat vocea lor sa ajunga cat mai departe!
Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR) si Houston NPA va invita sa le fiti alaturi in demersurile din cadrul campanei nationale "Omul din spatele autismului". Campania se va desfasura in perioada iulie-decembrie 2011 (cu o continuare in 2012) si are ca scop principal informarea opiniei publice cu privire la Tulburarile din Spectrul Autist, in cazul adolescentilor si adultilor, dar si strangerea de fonduri necesare pentru construirea unei Case Familiale in judetul Vrancea, o comunitate rezidentiala si de lucru dedicata adolescentilor si adultilor cu autism.
Prin aceasta campanie, ANCAAR Romania doreste sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca in Romania autismul la tineri si adulti reprezinta o problema grava, extrem de actuala si de prezenta, care necesita o legislatie speciala, informare si constientizare din partea opiniei publice, directionare de resurse si deschidere sociala in fata acestor persoane.
Mesajele principale in campania "Omul din spatele autismului" sunt urmatoarele:
- CUNOASTE OMUL DIN SPATELE AUTISMULUI -> Omul din spatele autismului este unic. Are o voce, o personalitate, pasiuni si aptitudini. Trebuie sa le observam capacitatile, nu deficientele , pentru a putea avea un viitor.
- AUTISMUL NU DISPARE CAND COPILUL CRESTE -> cele mai multe actiuni de constientizare ale problematicii autismului s-au axat pe incidenta si manifestarea acestei tulburari la copii. Realitatea este ca autismul nu se vindeca niciodata, iar problemele sociale si comportamentale cu care se confrunta persoanele trecute de 18 ani sunt si mai greu de cuantificat. Din punct de vedere legal, in Romania, persoana cu autism este incadrata la majorat la "afectiuni psihice" sau "boli mentale". Asadar, adultii cu autism nu exista pentru statul roman.
- PERSOANELE ADULTE CU AUTISM AU DREPTURI -> Tinerii si adultii cu autism au dreptul la educatie speciala si la integrare pe piata muncii, intr-un mediu profesionist, in care sa se tina cont de nevoile specifice acestei tulburari. De asemenea, persoanele adulte cu autism au dreptul la servicii medicale specializate si la o locuinta. Nu exista in Romania in acest moment un pachet de servicii speciale pentru persoanele cu autism, desi incidenta tulburarii a crescut de 1 la 38, in urma unui studiu recent American Journal of Psychiatry.
- AUTIST TE NASTI, NU DEVII -> Autismul nu este o alegere. Discriminarea, da.
- AUTISMUL NU ESTE O BOALA PSIHICA SI NICI O BOALA CONTAGIOASA -> Autismul este o tulburare de dezvoltare, de origine neurologica, o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur.