OMS confirmă: femeile însărcinate pot face vaccinul anti-Covid

OMS confirmă: femeile însărcinate pot face vaccinul anti-Covid

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În condiţiile în care, până în momentul de faţă, nu au fost realizate studii care să demonstreze că două dintre cele mai cunoscute vaccinuri împotriva noului coronavirus, cel de la Pfizer-BioNTech şi cel de la Moderna, se pot utiliza în deplină siguranţă de femeile însărcinate şi de către cele care alăptează, au fost formulate puncte de vedere diferite pe acest subiect. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a afla cel mai recent punct de vedere al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la vaccinul anti-Covid în sarcină.

Până în prezent, femeile însărcinate au fost excluse din studiile clinice pentru vaccinurile împotriva noului coronavirus

Chiar dacă, în general, vaccinurile sunt considerate sigure, nu este prima dată când oamenii de ştiinţă exclud femeile însărcinate din studiile menite să demonstreze siguranţa acestora. Cu toate acestea, încă din secolul trecut, inclusiv femeile aflate în perioada de sarcină au fost îndemnate să se vaccineze contra unor boli foarte răspândite, precum este gripa de exemplu.

În momentul de faţă, cele două mari companii producătoare de vaccinul anti-COVID-19, Pfizer, respectiv Moderna, au dat asigurări că în următoarele luni efectele vaccinurilor vor fi testate şi monitorizate şi în cazul femeilor însărcinate. Potrivit New York Times, un reprezentant al Pfizer a menţionat că vaccinul va fi testat şi în caz de sarcină. Reprezentanţii Moderna au explicat şi ei că intenţionează să pună la punct un registru în scopul de a analiza eventualele reacţii adverse prezente la femeile care s-au vaccinat cu vaccinul creat de această companie.

femeie-insarcinata-care-tine-in-mana-o-placuta-pe-care-scrie-vaccinare-cu-semnul-intrebarii

Punctul de vedere al OMS cu privire la vaccinul anti-Covid în sarcină

Dacă iniţial Organizaţia Mondială a Sănătăţii a insistat asupra ideii că vaccinarea împotriva noului coronavirus "nu este recomandată" femeilor însărcinate, referindu-se la ambele vaccinuri (cel de la Pfizer şi cel de la Moderna), recent şi-a exprimat şi un alt punct de vedere.

Într-un comunicat de săptămâna trecută, OMS venea cu această menţiune: "...în baza a ceea ce ştim despre acest tip de vaccin, nu avem motive specifice să credem că vor surveni riscuri ce ar putea depăşi beneficiile vaccinării pentru femeile însărcinate".  Experţii nu se refereau la ambele vaccinuri împotriva COVID-19, ci la cel creat de compania Moderna. Despre acesta, s-a afirmat că poate fi efectuat astfel: "Femeile însărcinate supuse riscului de a se infecta cu SARS-CoV-2 (cum ar fi, de exemplu, cele care lucrează în domeniul sanitar) sau cele care prezintă diverse comorbidităţi care le-ar putea conduce spre un risc de boală severă, se pot vaccina după ce discută cu medicul."

Până acum, pe pagina destinată vaccinului Pfizer de pe site-ul OMS, nu apare o recomandare a acesteia, de efectuare a acestui vaccin, pentru mai multe categorii de femei însărcinate. Singurele menţiuni disponibile au rămas următoarele: "Din cauza datelor insuficiente, OMS nu recomandă în prezent vaccinarea femeilor însărcinate. În cazul unei femei însărcinate ce are un risc ridicat, inevitabil, de expunere (de exemplu, dacă lucrează în domeniul sanitar), vaccinarea ar trebui luată în calcul după discuţia cu medicul."

În schimb, în privinţa femeilor aflate în perioada de alăptare, OMS nu aduce în discuţie renunţarea vaccinării cu vaccinul de la Pfizer, dar în următoarele condiţii: "Dacă o femeie face parte dintr-o categorie pentru care se recomandă vaccinarea (de pildă, dacă lucrează în domeniul sanitar), poate să beneficieze de vaccin. OMS nu recomandă întreruperea alăptării după vaccinare."

Aflându-se de poziţia OMS, numeroşi specialişti au declarat că femeile însărcinate "vor avea o oportunitate importantă pentru a se vaccina şi pentru a se proteja de riscul sever de COVID-19...Această revizuire impresionant de rapidă a punctului de vedere al OMS este o veste bună pentru femeile însărcinate şi pentru bebeluşii lor."

S-a confirmat! Vaccinul anti-COVID este sigur și pentru femeile însărcinate

Vaccinurile anti-COVID dezvoltate de companiile Pfizer/BioNTech și Moderna nu prezintă riscuri grave în timpul sarcinii, potrivit celui mai recent studiu publicat în New England Journal of Medicine. Datele arata că vaccinurile cu ARNm sunt eficiente la femeile însărcinate și care alăptează!

Studiul a fost realizat în perioada 14 decembrie 2020 - 28 februarie 2021, în rândul a 35.691 femei însărcinate (în trimestrul trei de sarcină), cu vârste cuprinse intre 16 și 54 de ani. Dintre acestea, 3.958 de participante au primit un vaccin ARNm, iar ulterior au fost 827 de sarcini finalizate, iar 115 (13,9%) au suferit o pierdere de sarcină, în timp ce 712 (86,1%) au avut o naştere normală. Naşterile premature au avut loc la 9,4% dintre participante şi doar 3,2% dintre aceste naşteri au avut o vârstă gestaţională mică. De asemenea, nu au fost raportate decese neonatale.

Studiul a analizat, de asemenea, și efectele secundare ale vaccinului anti-COVID în timpul sarcinii. Astfel, s-a descoperit că cel mai frecvent efect secundar a fost durerea la locul injectării, care părea să apară îndeosebi la femeile însărcinate. Durerile de cap, musculare, frisoanele și febra au fost raportate mai rar la gravide.

Chiar dacă cercetătorii spun că sunt necesare mai multe studii pe termen lung pentru a evalua siguranță serului anti-COVID în sarcină, aceștia susțin că beneficiile vaccinurilor depășesc riscurile.

Citeşte şi: Femeile însărcinate şi cele care alăptează se pot vaccina împotriva COVID-19? Ce spun experţii

Surse: edition.cnn.com, nytimes.com, who.int, nejm.org

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Lege de bun augur pentru femeile gravide și mamele cu copii mici în România! Prioritate la casele de marcat și la ghișee
Lege de bun augur pentru femeile gravide și mamele cu copii mici în România! Prioritate la casele de marcat și la ghișee

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Lista COMPLETĂ a serviciilor medicale decontate de stat pentru femeile însărcinate
    Lista COMPLETĂ a serviciilor medicale decontate de stat pentru femeile însărcinate

    Începând cu 1 iulie 2023, femeile însărcinate beneficiază de servicii medicale gratuite, decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Regăsești lista...

    Cum influențează schimbarea climatică femeile însărcinate
    Cum influențează schimbarea climatică femeile însărcinate

    Multe femei care își doresc să rămână - sau sunt deja - însărcinate se tem de cum schimbările climatice le vor afecta sarcina și/sau copiii. Acestea schimbări aduc...

    Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate?
    Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate?

    În ultimele decenii, în contextul transformărilor ce țin de stilul de viață, al schimbării mentalităților, dar și pe fondul regândirii priorităților, vârsta...

    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală
    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală

    Unul din patru cupluri nu pot avea copii. Acestea sunt statisticile sumbre ale Organizației Mondiale a Sănătății. Infertilitatea este o problemă medicală, care poate avea și cauze...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Are 90 de ani, dar face sport în fiecare zi. „Dacă sunt bătrână, nu înseamnă că nu mai pot face nimic”
    Are 90 de ani, dar face sport în fiecare zi. „Dacă sunt bătrână, nu înseamnă că nu mai pot face nimic”

    Cum se menține o femeie în vârstă de 90 de ani la fel de tânără precum una de 60? E simplu. Multă mișcare, mult grădinărit și multă voie bună.

    Vaccinul împotriva Hepatitei B: când trebuie administrat și cât este valabil
    Vaccinul împotriva Hepatitei B: când trebuie administrat și cât este valabil

    Cauți informații despre vaccinul pentru hepatita B? Află tot ce trebuie să știi despre acesta: ce este, cum acționează, când este recomandat și ce reacții adverse pot apărea...

    O mamă avertizează părinții cu privire la vaccinarea incorectă. ”Fiului meu i s-a făcut vaccinul greșit. Verificați întotdeauna de două ori”
    O mamă avertizează părinții cu privire la vaccinarea incorectă. ”Fiului meu i s-a făcut vaccinul greșit. Verificați întotdeauna de două ori”

    O mamă din Australia a trecut prin una dintre cele mai înspăimântătoare experiențe din viața ei, atunci când a aflat că fiul ei a fost vaccinat…greșit. Ea a...

    © 2025 Qbebe