Potrivit cercetatorilor britanici de la Imperial College of London, o formula simpla de calcul poate prefigura daca un nou-nascut este sau nu predispus sa devina un copil obez. Formula (care este disponibila si sub forma unui calculator online la adresa: http://files-good.ibl.fr/childhood-obesity) estimeaza riscul de obezitate al copilului in functie de o serie de factori socio-metabolici, cum ar fi: greutatea la nastere, indicele de masa corporala a parintilor, numarul de persoane din gospodarie, statutul profesional al mamei si daca ea a fumat sau nu in timpul sarcinii.
Autorii studiului spera ca formula lor sa contribuie astfel la identificarea copiilor predispusi in viitor la obezitate si, in consecinta, la prevenirea cazurilor de obezitate infantila, care pot determina probleme de sanatate grave pentru copii, precum diabetul de tip II si boli de inima. Descoperirea recenta este si mai importanta prin prisma faptului ca studiile anterioare au sustinut prevalenta factorilor genetici in ceea ce priveste cauza aparitiei obezitatii la copii. Se pare, insa, ca acestia sunt "de vina" doar in 10% dintre cazuri, atunci cand obezitatea infantila este rezultatul unei mutatii genetice care afecteaza pofta de mancare, lucru care pune intr-o noua perspectiva lupta pentru combaterea acestui tip de maladie infantila.
„Acest nou studiu demonstreaza inca o data, importanta accesului la informatii a familiei, in vederea prevenirii obezitatii infantile. Consideram ca fiind o prioritate educarea viitoarelor mame asupra beneficiilor stilului de viata echilibrat - inainte, pe parcursul sarcinii si dupa nasterea copilului. Website-ul miscarii nationale „Si eu traiesc sanatos! - SETS - www.sets.ro - este una dintre sursele de informare generala si de opinii pe aceasta tematica de interes", a declarat Silvia Bucur, Presedintele Fundatiei PRAIS.
Cu ajutorul masurarii total necostisitoare a unor factori socio-metabolici de risc foarte simplu de accesat, cercetatorii au descoperit ca in 80% din cele peste 4.000 de cazuri analizate s-a putut face o estimare corecta asupra riscului obezitatii infantile. Formula s-a dovedit corecta, nu doar in cohorta finlandeza initiala, dar si in testele suplimentare ulterioare care au utilizat date din studii efectuate in Italia si Statele Unite.
„Odata ce un copil devine obez, este dificil pentru el sa piarda din greutate, astfel incat prevenirea este cea mai buna strategie si trebuie sa inceapa cat mai curand posibil", a declarat profesorul Philippe Froguel, de la Scoala de Sanatate Publica a Imperial College din Londra, citat de publicatia ScienceDaily. El considera ca este esential ca demersul educativ si de informare sa se realizeze la nivelul parintilor, care sunt cei mai in masura sa constientizeze pericolele generate de excesul de hrana si sa ia initiativa pentru a asigura obiceiuri nutritionale sanatoase copiilor lor.
*) Surse: http://www.sciencedaily.com; Estimation of Newborn Risk for Child or Adolescent Obesity: Lessons from Longitudinal Birth Cohorts (PLOS) http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0049919)
Despre PRAIS
Fundatia PRAIS a fost creata acum 10 ani de catre PRAIS Corporate Communications. In cadrul proiectelor sale nationale, sustine 4 mari cauze: accesul la educatie si la dezvoltare personala, o economie sustenabila bazata pe inovatie, competitivitate si etica, promovarea stilului de viata sanatos; grija fata de mediu. Echipa PRAIS Corporate Communications a creat si implementat pana acum 15 proiecte comunitare precum:
„Lumea nutritiei!" - primul program educational la nivel national desfasurat pe o perioada de 8 ani, castigator al IPRA Golden World Awards si Grand Prize la Tokyo in 1999, pentru cel mai bun program comunitar la nivel international, in cadrul caruia peste 300.000 de elevi din 28 de orase din Romania au invatat despre nutritia sanatoasa;
„SPA - Siguranta Produselor Alimentare", program implementat timp de 4 ani, au fost angrenati peste 1 milion de elevi, organizate 15 seminarii si dezbateri in tara;
„Cluburile de miscare si distractie" - 5 ani, 162 de cluburi scolare organizate de catre elevi; 8.850 de elevi si profesori implicati; 30.000 de membri ai familiei;
„Mic dejun cu cereale" - 5 ani, 970 de scoli implicate, in 11 orase importante, 70.000 de elevi si 3.100 de profesori.
Fundatia PRAIS a creat si implementat:
Concursul national pentru jurnalism comunitar „Nu esti singur, vom gasi drumul impreuna!" la care au participat peste 400 de jurnalisti din tara TV, radio, presa scrisa si on-line;
„Energia Dansului" primul proiect de strangere de fonduri pentru elevii talentati din liceele de coregrafie si de promovare a dansului contemporan. Fundatia PRAIS a organizat un spectacol de dans contemporan cu invitati internationali, la Opera Romana, proiect regizat de Razvan Mazilu, la care au participat peste 900 de personalitati. Toate fondurile stranse au fost utilizate pentru dotarea Liceului de coregrafie Floria Capsali din Bucuresti cu 5 pianine si o biblioteca de DVD-uri cu cele mai importante spectacole de balet;
Miscarea nationala de plantari "Milioane de Oameni, Milioane de Copaci" - MOMC derulata timp de 5 ani, recunoscuta de UNEP, a reunit peste 150.000 voluntari si 700 organizatii implicate, peste 53 milioane copaci plantati in Romania - www.milioanedecopaci.ro;
„Lumea Ta? Curata!", www.lumeatacurata.ro ,un program national educational in cadrul caruia, de mai bine de 4 ani, peste 12.000 de elevi din scoli din Bucuresti, judetul Timis, Arad, Medgidia beneficiaza de educatie pentru colectarea selectiva a deseurilor reciclabile, grija fata de mediu, formarea unei atitudini responsabile fata de mediu.
Miscarea nationala „Si eu traiesc sanatos! - SETS", care are ca obiective, timp de 5 ani, prevenirea obezitatii infantile, promovarea stilului de viata sanatos in randul familiilor. Miscarea SETS este membru activ al Epode International Network (un grup de 17 tari, 24 de programe nationale cu metodologii similare), fiind un model de buna practica. In Romania, SETS se implementeaza din acest an in toate scolile cu ciclu primar din 3 orase: Bucuresti, Roman, Cluj. Peste 65.000 elevi din ciclul primar, 200.000 membri ai familiilor acestora, 2000 profesori fiind direct impactati. Prin portalul www.sets.ro si pagina de facebook, are acces la informare si publicul larg.