Este ciocolata un super aliment?
Se cunoaște deja faptul că prin consumul de ciocolată poți contribui la sănătatea inimii, reduce riscul de infarct și îți poți proteja chiar și pielea de razele soarelui (pe lângă beneficiul evident pe care îl are asupra stării de dispoziție). Află că dacă mănânci ciocolată poți deveni mai inteligent.
Conform unui studiu din SUA publicat în revista Appetite care a durat 40 de ani, persoanele care consumă ciocolată cel puțin o dată pe săptămână demonstrează o funcție cerebrală superioară – inclusiv memorie și abilități de gândire abstractă (observații rezultate din testele cognitive) celor care au mâncat rar sau niciodată.
Oamenii de știință au analizat dacă un consum regulat de ciocolată – indiferent de tipul sau de cantitatea acesteia – a fost asociat cu o funcționare cerebrală mai bună pentru aproximativ 1000 de participanți.
Cercetătorul șef Georgina Crichton, specialist în nutriție în cadrul Universității South Australia a declarat că “beneficiile ciocolatei te pot ajuta la sarcinile zilnice precum reamintirea unui număr de telefon sau a listei de cumpărături sau abilitatea de a face două lucruri deodată, precum vorbitul și condusul în același timp.“ Psihologul Merrill Elias, unul dintre conducătorii studiului, a analizat inițial relația dintre tensiunea arterială a oamenilor și performanța cerebrală.
Ciocolata are efect asupra creierului
Oamenii de știință implicați în cercetare nu cunosc motivul exact pentru care ciocolata are acest efect asupra creierului și nu înseamnă că poate înlocui alimentația normală, însă cu siguranță poți consuma constant ciocolată fără să te simți vinovat. Specialiștii susțin că rezultatele sugerează faptul că “un aport regulat de flavonoli de cacao poate avea un efect benefic asupra funcției cognitive.“ Ciocolata, la fel ca și cafeaua și ceaiul, conțin metilxantine, compuși vegetali care îmbunătățesc diverse funcții ale corpului.
Există o mulțime de studii recente care analizează beneficiile posibile pe care le are ciocolata asupra sănătății, inclusiv prevenirea bolii cardiace și a infarctului și îmbunătățirea funcției cognitive.
Astfel, în anul 2009 cercetătorii au descoperit că aritmetica mentală a devenit mai ușoară după ce voluntarii implicați în cercetare au primit cantități mari de flavonoli într-o băutură caldă de cacao. Un studiu din 2014 a sugerat că o dietă bogată în cacao poate să întârzie pierderea de memorie similară demenței în rândul vârstnicilor.
Ca urmare a naturii studiului, cercetătorii recunosc că sunt incapabili să spună dacă ciocolata a fost responsabilă pentru performanță îmbunătățită la teste. O mulțime de alți factori ar fi putut fi implicați. Înainte de a te entuziasma prea mult cu beneficiile presupuse ale ciocolatei, trebuie să reții că acest aliment conține o mulțime de zaharuri și grăsimi, așa că se recomandă un consum moderat.
Psihologul Elias subliniază că “ce pot spune pentru moment este că poți mânca mici cantități de ciocolată fără să te simți vinovat dacă nu înlocuiești ciocolata cu o alimentație sănătoasă echilibrată.”
Studiul menționat a fost desfășurat de cercetătorii de la Universitatea din South Australia, Universitatea din Maine și Institutul de Sănătate din Luxemburg și a fost finanțat de Institutele Naționale de Sănătate. A fost răspândit larg și a primit acoperire mare din partea mass mediei britanice. Una dintre publicații a avut o abordare sceptică, susținând că rezultatele au fost extrem de vagi.
Surse:www.gourmandize.com; https://www.nhs.uk; https://www.telegraph.co.uk