"Jocurile, muzica, filmele preferate, comunicarea cu prietenii sau colegii de scoala, temele asistate pe calculator si Internet reprezinta oportunitati ideale de dezvoltare individuala si de grup, insa ele pot avea si efecte nedorite. Utilizatorii de Internet pot gasi in Internet Helpline/ Sigur.Info un prieten de incredere, care ofera solutii concrete spre o viata online in siguranta. Ne bucuram sa il avem alaturi pe Andrei Leonte, un tanar echilibrat si responsabil, un model pentru copii si adolescenti, care isi merita titlul de ambasador al campaniei", declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii.
"In ziua de azi, copiii au acces la Internet la o varsta la care eu, unul, inca aveam TV alb-negru! Ei sunt din ce in ce mai mult timp conectati intr-un mediu in care regula nu vorbi cu strainii nu mai pare neaparat imperativa, fiecare gandindu-se ca nu e atat de periculos si prefera sa lase garda jos. Tocmai de aceea trebuie gasita o forma si pentru Internet a ceea ce ne-a invatat mama cand eram mici! Acesta este motivul pentru care ma alatur cu bucurie prietenilor de la Salvati Copiii in aceasta cauza", declara Andrei Leonte, ambasadorul campaniei „Siguranta pe Internet"
Beneficiarii campaniei pot gasi consiliere si informare privind utilizarea responsabila a Internetului la adresa www.helpline.sigur.info. De asemenea, prin acest serviciu pot fi preluate sesizarile privind incalcarile online ale legii care, in functie de gravitatea lor, pot fi retransmise serviciului de Hotline.
Salvati Copiii a efectuat in perioada iulie-septembrie 2012 o cercetare cu privire la utilizarea Internetului de catre copii . Rezultatele arata ca aproximativ 90% dintre acestia afirma ca folosesc cel putin o retea sociala, majoritatea lor (87%) fiind utilizatori Facebook.
In plus, 45% dintre copii afirma ca au avut contact cu necunoscuti pe Internet, iar dintre acestia, jumatate au mers la intalniri cu persoane necunoscute. Comparativ cu anul 2011, procentul a crescut cu 15%, o crestere ingrijoratoare ce trebuie sa reprezinte un semnal de alarma pentru utilizatorii de Internet de toate varstele.
Mai mult decat atat, 43% dintre copii afirma ca au vazut imagini cu caracter sexual in ultimul an, o crestere de la doar 19% in 2011, iar 45,4% dintre respondenti au primit cel putin un mesaj cu continut sexual pe Internet.
In intampinarea lor, componenta Internet Helpline a proiectului Sigur.info a devenit functionala incepand cu luna mai a anului 2009. Scopul acestui serviciu este de a pune la dispozitia publicului, copiilor, tinerilor si adultilor interesati diverse instrumente de contactare, cu pastrarea confidentialitatii oricarui tip de mesaj, si de a oferi consiliere cand acestia se confrunta cu riscuri legate de utilizarea Internetului si a telefonului mobil sau cu probleme tehnice.
Linia de consiliere Internet Helpline este disponibila tuturor persoanelor care considera ca siguranta lor pe Internet este amenintata sau doresc mai multe informatii despre acest subiect. Situatiile in care o persoana poate apela linia de consiliere sunt:
• Informatii generale despre siguranta online
• Cyberbullying/Hartuire online
• Furtul datelor personale
• Dependenta de computer sau Internet
• Expunere la continut neadecvat
• Contact cu persoane necunoscute
• Probleme pe retelele de socializare
In Romania, in perioada ianuarie 2012 - aprilie 2013 componenta Helpline Sigur.Info a inregistrat un numar de 1054 de cazuri. Printre cel mai des intalnite situatii s-au numarat cele de hartuire online (110) si probleme legate de securitate si confidentialitate online (202). Au existat, de asemenea, un numar mare de apelanti care au solicitat informatii si sfaturi cu privire la modalitatile de a fi in siguranta in mediul online (646). Pe langa informare generala, instruire legata de competente, informare cu privire la drepturi si modalitati legale de a actiona si consiliere psihologica, apelantilor le-au fost oferite tot suportul si resursele necesare pentru a-si solutiona problemele.
Campania de comunicare Sigur.Info a fost dezvoltata de agentia McCann Erickson, partener al Organizatiei Salvati Copiii Romania de peste 4 ani.
Echipa McCann care a contribuit la realizarea campaniei este formata din: Mihaela Vasilescu (Account Manager), Andreea Balta (Account Executive), Gabriela Alexandrescu (Group Account Director), Adela Dan (Senior Copywriter), Paul Nedelcu (Designer), Catalin Florea (Strategic Planner), Iulia Popescu (MRM Partners), Daniela Ochesel (Media Planner, Universal McCann), Mihaela Dumitrascu, Emilia Florea (McCann PR).
Linia de consiliere Internet Helpline este pusa la dispozitie gratuit de RCS & RDS, la numarul de telefon 031.80.80.000 (L-V, intre 09:00 - 17:30) sau:
? La adresa de email: helpline@sigur.info
? Prin chat: helpline_sigurinfo
"Ne bucuram sa participam la acest proiect si sa oferim un numar cu apelare gratuita in retelele noastre de telefonie, Digi Tel si Digi Mobil. Suntem compania cu cel mai mare numar de abonati la Internet din Romania si ne dorim ca toti utilizatorii nostri, si cu atat mai mult copiii, sa profite la maxim de beneficiile Internetului. Navigarea in siguranta, regulile unei bune socializari fac parte din conditiile necesare pentru o experienta cu maxim de beneficii in Internet. De aceea, pe langa faptul ca facilitam comunicarea intre copiii care intampina probleme pe Internet si organizatia care le poate oferi suport, ne vom implica in informarea utilizatorilor din reteaua Digi, parinti si copiii, pentru constientizarea riscurilor din mediul online si pentru o navigare mai sigura", declara Florin Nemes, Coordonator Marketing si PR RCS & RDS.