Cercetători de la două universități din Marea Britanie au reușit să demonstreze că o baie fierbinte poate fi la fel de binefăcătoare ca o activitate fizică. Pentru a se ajunge la această concluzie s-a apelat la un grup de voluntari, format din 14 bărbați sedentari, supraponderali. S-a plecat de la premisa că stresul fizic poate să determine o ușoară creștere a nivelului inflamației din organism (care influențează negativ producția de insulină).
Bărbații implicați în studiu au fost solicitați să facă baie (care să dureze 1 oră) și apoi să se odihnească într-o cameră (în care erau 27 de grade), activitatea repetându-se timp de 2 săptămâni, cu câte 3 zile de pauză. Specialiștii i-au rugat și să facă plimbări cu bicicleta, timp de 1 oră, în aceleași zile în care făceau baie.
În prima zi, bărbații și-au introdus gâtul în apa cu o temperatură de 39 de grade și după aceea s-au dus să se odihnească, timp de o oră, în camera cu 27 de grade. Li s-au luat probe de sânge, li s-au măsurat nivelul tensiunii arteriale și temperatura corpului la fiecare 15 minute după ce au ieșit din apă.
După o singură îmbăiere s-a sesizat o creștere a concentrației de oxid nitric (responsabil cu transmiterea glucozei în corp).
La finalul celor 2 săptămâni de teste, s-au tras următoarele concluzii:
• Nivelul de zahăr din sânge al participanților la studiu s-a redus, la fel și nivelul insulinei
• Nivelul inflamației periculoase (responsabile de apariția diabetului de tip II) se diminuase
• Plimbatul pe bicicletă a dus la consumul unui număr mai mare de calorii decât îmbăierea, dar numărul de calorii eliminate prin îmbăiere era comparabil cu cel înregistrat după 30 de minute de mers pe jos (cam 140 de calorii)
• Creșterea nivelului de zahăr din sânge, după ce s-a luat masa, era cu 10% mai redusă când bărbații au făcut baie, prin comparație cu momentele în care au demarat activități fizice
Sfatul coordonatorilor studiului este să se recurgă la expunerea repetată la băi fierbinți, în afară de efectuarea de exerciții fizice, în condițiile în care și băile pot să reducă procesele inflamatorii din organism și să scadă riscul de apariție a unor maladii periculoase, printre care și diabetul.
Surse:
www.theconversation.com, www.cosmopolitan.com, www.lboro.ac.uk