Să ne imaginăm scena: o mamă de aproximativ 50 de ani care tocmai ce s-a întors de peste hotare, unde muncește de ani de zile pentru a-și întreține familia. Ajunge acasă pentru prima oară în multe luni și își vede fiul de 16 ani, care, i se pare ei că este mult prea slab. Îngrijorată, mama începe să îl întrebe ca a pățit, iar acesta îi spune că este vegetarian și că nu mai mănâncă deloc carne.
Mama se precipită, neînțelegând alegerea lui și, neavând câștig de cauză cu argumentele oferite fiului ei, decide să sune la 112 pentru a chema ajutor specializat din partea medicilor. Probabil în speranța ca aceștia să îi explice fiului ei că regimul lui de viață vegetarian, așa cum consideră ea, îi pune viața în pericol.
Conform ştiri.botoşani.ro, la fața locului s-a deplasat un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) care i-a găsit pe cei doi certându-se. Adolescentul le-a explicat cadrelor medicale că nu este nimic în neregulă cu el, că nu este o urgență și că este vegetarian și că nu îi place carnea. Mama lui a motivat imediat gestul de a apela 112 prin faptul că fiul ei este prea slab și că este îngrijorată pentru el.
Paramedicii au făcut cale întoarsă, iar la fața locului a apărut și un echipaj de Poliție care a legitimat mama și au amendat-o pentru apelare nejustificată a numărului de urgențe.
Citește și:
- Ce faci când copilul decide să fie vegetarian?
- Se poate creste un bebelus vegetarian? Pediatrul raspunde
- Care sunt persoanele cărora le este interzisă dieta vegetariană
Cum trebuia să procedeze mama?
Panica unei mame este de înțeles. Chiar și în acest caz. Însă trebuia să fie calmă și să îl asculte. Și să accepte decizia fiului ei. Să îl programeze apoi la analize, pentru a se asigura că dieta aleasă de acesta nu îi aduce deficiențe nutriționale. Iar în urma analizelor să decidă împreună cu fiul ei cum să acopere cu o alimentație vegetariană lacunele nutriționale. Pentru că există alimente vegetale care pot aduce aportul de proteine din carne și suplimente care pot aduce aportul de acizi grași Omega 3 din pește și calciul din lactate.
”Copiii crescuți cu fructe, legume, cereale integrale și leguminoase cresc mai sănătoși și chiar trăiesc mai mult decât prietenii lor omnivori. Este mult mai ușor să construiești o alimentație nutritivă din alimente vegetale decât din produsele de origine animală, care conțin grăsimi saturate, colesterol și alte substanțe pe care copii în creștere trebuie să le evite. Pe de altă parte, dietele bogate în proteine animale, găsite în carne, ouă și produse lactate, par să grăbească vârsta pubertății, după cum arată un studiu efectuat în 2000 la Școala de Sănătate Publică din Harvard. S-a constatat că fetelor care au consumat mai mult proteine animale între 3 și 8 ani, le-a venit menstruația mult mai repede decât celor hrănite cu proteinele vegetale” - Physicians Committee for Responsible Medicine.
Surse: Aleph News, stiri.botosani.ro, Gândul