Cu toate că statul s-a angajat să respecte dreptul femeilor și președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie declară că „nimeni nu poate obliga o femeie să nască”, realitatea stă cu totul diferit: nu se mai fac întreruperi de sarcină în 36 de spitale, din 19 județe în perioada sărbătorilor religioase și nu se mai fac deloc, în această perioadă în 51 de spitale, din 29 de județe, printre care se numără și Bucureștiul.
„Noi ne angajăm să respectăm dreptul femeilor, nimeni nu le va obliga să nască fără voia lor și fiecare situație va fi analizată de la caz la caz. Sigur că femeia care va dori să facă întreruperea de sarcină va semna că știe care sunt riscurile în perioada COVID-19, ne străduim să fie cât mai mici, pentru că e doar o internare de zi, de dimineață până seara”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul sănătății.
Cât de mult putem spune că este respectat dreptul femeilor în momentul de față, când nu se mai pot realiza întreruperile de sarcină? „Nimeni nu poate obliga o femeie să nască. Și e normal să avem grijă ca prevederile din Starea de Urgență să nu fie interpretate de medici «mai catolici decât Papa» ca impunând restricții suplimentare femeilor”, a menționat dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România.
La momentul actual, clinicile private și de stat din București nu mai realizează întreruperi de sarcină la cerere. Cu toate că avortul este legal în primele 14 săptămâni de sarcină și constituie un drept fundamental al femeii, ca urmare a stării de urgență, se pare că acest drept a fost încălcat cu nerușinare, din teama de a nu se răspândi infecția cu coronavirus.
„Sper, totuși, ca în România să se folosească mai mult întreruperea de sarcină pe bază de medicamente, care se utilizează pe scară largă în Europa, este o metodă sigură și de dorit la femei”, a adăugat dr. Vlădăreanu, negând că ar fi fost de acord cu ordinul emis de către Raed Arafat, marți, care precizează faptul că întreruperile de sarcină la cerere vor fi privite drept neurgente și prin urmare, vor fi interzise, pe care în realitate l-a consemnat.
„Totul va fi analizat de către medic, la cererea pacientei”. Nicio femeie nu poate fi obligată să nască”, mai adaugă el.
Din păcate, România este prima în topul mamelor adolescente, la nivelul Europei. Majoritatea clinicilor declară că până la Sărbătorile Pascale nu se vor realiza întreruperi de sarcină la cerere, sperând că situația se va schimba după. Cu toate acestea, o amânare de două săptămâni ar putea face diferența pentru foarte multe femei gravide, cărora le-ar expira termenul legal de 14 săptămâni.
Sursa: libertatea.ro
Surse foto: istockphoto.com