Sorin Cîmpeanu confirmă scenariul de întoarcere în bănci a elevilor de la început de februarie și susține că momentan nu se schimbă nimic, chiar dacă un angajat al unei școli din București a fost confirmat ca fiind infectat cu noua tulpină SARS-COV-2.
„Nu știm dacă vreunul dintre angajați este confirmat cu această tulpină. Au fost efectuate teste PCR pentru cei patru angajați, celălalte cinci persoane au fost testate cu teste rapide. Specialiştii din DSP, INSP şi Ministerul Sănătăţii au în atenţie această situaţie, care este fără îndoială îngrijorătoare. Sunt convins că se va întruni şi Grupul tehnico-ştiinţific de pe lângă CNSU. S-a luat deja decizia închiderii şcolii. Partea de secvenţierea genomică pentru a avea sau nu confirmarea infectării cu noua tulpină va dura câteva zile, o săptămână. Până atunci, DSP are în atenţie cu prioritate această situaţie din Şcoala Gimnazială 28 din Sectorul 2”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
În ceea ce privește deschiderea școlilor în format fizic din 8 februarie, întrebat dacă se ia în considerare apariția acestei tulpini, mult mai contagioase, ministrul a declarat: „Aceste lucruri vor face parte dintr-o analiză permanentă, care se va încheia cu o decizie în data de 2 februarie. Interesul major pentru deschiderea şcolilor se păstrează, cei întreptăţiţi cu competenţă în domeniul sanitar fiind foarte atenţi la aceste evoluţii”. Mai mult, ministrul educației a declarat că „scenariul hibrid s-a dovedit ineficient” și că vor exista două soluții: ori numai în clase, ori numai online.
Ministerul Sănătății a anunțat că nouă din cele zece persoane care au fost contacți direcți ai unuia dintre pacienții confirmați cu noua tulpină de coronavirus, au fost la rândul lor confirmați pozitiv la testul RT-PCR. Rezultatele secvențierii, care stabilește dacă au fost infectați cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie, vor sosi în aproximativ o săptămână.
“Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană“, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. Evaluarea riscului general asociat cu răspândirea noilor tulpini în comunitate a fost crescut de Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (ECDC) în urmă cu două zile la ridicat / foarte ridicat”.
Surse: Hotnews, Adevărul, Libertatea
![Mai mulți bani pentru elevi: ce criterii impune noua lege a educației](/public/uploads/articole/thumbs3/48136.jpg)