Informatii interventie
Bucuresti, 3 februarie 2014 - Conf. Univ. Dr. Petre Bratila, unul dintre cei mai experimentati medici ginecologi din tara, a realizat, pentru prima data in Romania, o interventie de tratament conservator pentru cancerul de col uterin in timpul sarcinii. Operatia, efectuata pro bono la Spitalul Euroclinic, a salvat doua vieti: pe cea a tinerei de 29 de ani care a aflat ca are cancer de col uterin dupa ce a ramas insarcinata si pe cea a copilului nenascut pe care si-l dorea atat de mult.
Interventia a fost una delicata si dificila in acelasi timp, atat din punctul de vedere al anesteziei, cat si al procedurii in sine, deoarece pe masa de operatie nu s-a aflat doar un pacient, ci doi. In saptamana 13 de sarcina, fatul are aproximativ 6.7 cm de la crestet la sezut, fiind de marimea unei mandarine.
Maine, pe 4 februarie, este marcata Ziua Internationala de Lupta Impotriva Cancerului: la fiecare 5 ore, o femeie moare in Romania de cancer de col uterin, o boala ce poate fi prevenita. Peste 3.400 de cazuri de cancer de col uterin sunt depistate, in fiecare an, in Romania, incidenta fiind cea mai ridicata din Centrul si Estul Europei, conform unui raport intocmit in 2013 de Centrul International pentru Informare HPV.
Cancerul de col uterin poate fi tratat in sarcina
"Este o interventie in premiera. Prin operatia de tratament conservator al cancerului de col uterin, oferim femeilor sansa nu numai de a conserva functia reproductiva, dar si de a pastra o sarcina in evolutie, care poate fi dusa cu succes la termen", a declarat Conf. Univ. Dr. Petre Bratila.
"Desi relativ rar, un astfel de caz cum este cel al Dianei, in care o femeie insarcinata este diagnosticata cu o forma invaziva de cancer de col uterin, reprezinta o situatie extrem de complexa si provocatoare, atat pentru ginecolog, cat si pentru mama. Insa este foarte important pentru o astfel de pacienta sa nu ia decizia de a intrerupe sarcina, doar pentru ca nu ar exista vreun tratament. In anumite situatii, exista o solutie atat pentru mama, cat si pentru copilul nenascut. Tehnica pe care am folosit-o se numeste trachelectomie sau procedura de tratament conservator al cancerului de col uterin si este indicata doar in cazuri atent selectionate: in formele incipiente de boala, in care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin (stadiile IA si IB) si in care ganglionii pelvici nu sunt invadati de celulele canceroase" - a explicat Conf. Univ. Dr. Petre Bratila.
Conf. Dr. Bratila este recunoscut pentru contributia remarcabila la progresul chirurgiei oncoginecologice, fiind unul dintre putinii medici din lume specializati in efectuarea de tehnici de tratament conservator pentru cancerul de col uterin in stadii incipiente cu conservarea potentialului reproductiv si hormonal al femeii.
Un test pozitiv de sarcina. Si un test Papanicolau pozitiv pentru cancer
Diana si Alexandru, un cuplu tanar din Iasi, incercau de 5 ani sa aiba copii. Insa, odata cu vestea ca este insarcinata, in urma unor investigatii standard in sarcina, Diana a aflat ca sufera de o boala grava: examenul Papanicolau a aratat ca exista celule anormale la nivelul colului uterin, iar biopsia a confirmat un cancer invaziv.
Pana la acea varsta, Diana nu facuse niciodata testul Papanicolau. "Imi era teama si amanam de pe o zi pe alta, desi prietenele ma sfatuiau sa merg la doctor. Imi pare enorm de rau ca nu am facut acel test din timp!" - ne-a spus Diana.
"Mergeti cu incredere la Dl. Dr. Petre Bratila!"
In cazul Dianei, lucrurile erau complicate: nu numai ca fusese diagnosticata cu cancer, insa era si gravida. Alegerea celei mai bune metode pentru a trata cancerul de col uterin diagnosticat in sarcina depinde de tipul de cancer, de cat de avansat este si de varsta sarcinii. Medicul ginecolog curant i-a recomandat Dianei histerectomia, operatia de indepartare a uterului - o optiune care i-ar fi oferit acesteia cea mai buna sansa de tratament al cancerului, insa care ar fi dus la pierderea copilului si a oricarei posibilitati de a mai avea vreodata vreo sarcina.
Insa Diana nu era pregatita sa renunte la copilul mult dorit. Primul gand al mamei a fost legat de ce se va intampla cu acesta. "I-am spus doamnei doctor ca imi doresc foarte mult si copilul. Dorinta cea mai mare este sa fiu bine. Si eu, si copilul." - ne-a marturisit emotionata Diana.
Intelegand cat de important era pentru Diana sa aduca pe lume copilul din pantec, doctorita ginecolog din Iasi l-a recomandat pe Dl. Conf. Univ. Petre Bratila, unul din putinii medici din lume care are experienta in astfel de cazuri. "Mergeti cu incredere la Dl. Dr. Petre Bratila!" - cu acest indemn au venit in Bucuresti, la Spitalul Euroclinic, Diana si sotul ei.
„A fost bine!"
Etajul 4, Sala 3 de operatii, Spitalul Euroclinic. Este ora 3.30 dupa-amiaza. S-a incheiat cea de-a 12-a operatie complexa pe care Conf. Dr. Bratila a facut-o saptamana aceasta. Dupa 3 ore si jumatate, dupa ce le multumeste tuturor celor care au ajutat la buna desfasurare a interventiei, Dr. Bratila se pregateste sa plece acasa, la familia dumnealui. Mai are un singur lucru important de facut. Coboara la etajul doi, unde, extrem de ingrijorat, il asteapta Alexandru, sotul Dianei. S-a rugat tot timpul pentru sotia lui, pentru copilul drag si reusita operatiei. „A fost bine!" - sunt cuvintele pe care Dr. Bratila i le spune. Este tot ceea ce Alexandru dorea sa auda. Stie ca s-a intamplat o minune, si asta datorita profesionalismului Dl. Dr. Petre Bratila.
Acum, Diana si Alexandru isi pun toate sperantele ca bebelusul se va naste sanstos. In urmatoarele luni insa mama si sarcina vor fi supravegheate indeaproape.