Conform studiilor de specialitate, nutritia mamei, in perioada preconceptiei, in sarcina si continuand cu alaptarea, are un rol hotarator asupra sanatatii viitorului copil, atat prin aportul de nutrienti cat si prin stabilirea obiceiurilor alimentare ale acestuia.
"O adipozitate excesiva in sarcina va fi un factor hotarator atat pentru greutatea mamei dupa sarcina cat si pentru greutatea copilului dupa varsta de 2 ani", a mai declarat Diana Artene. Pentru a nu ajunge in acesta situatie, nutritionistul a recomandat cea mai simpla solutie: sa manancam doar atunci cand ne este foame, sa ne ascultam organismul si sa actionam in consecinta. Mancatul emotional in timpul sarcinii este un aspect diferit de nevoia de a manca cat „pentru doi" si trebuie constientizat si controlat.
Roxana Purcarea, psihoterapeut, le-a vorbit mamelor despre efectul Nocebo - modul in care temerile si gandurile negative excesive ale mamei pot influenta sanatatea copilului - si despre importanta constientizarii intensitatii fricilor acestora, prin contactul permanent cu ele. Roxana le-a indemnat pe viitoarele mame din sala sa dea o nota de la 1 la 9 celei mai mari frici a lor si sa incerce sa noteze in fiecare zi lucrurile pe care le pot face pentru a diminua aceasta intensitate.
Tot in cadrul conferintei, Cornelia Paun Grigore, medic de familie, a abordat o tema la fel de importanta pentru viitoarele mame - alaptarea, Romania fiind una din tarile cu cea mai mica rata de alaptare exclusiva pana la varsta de 6 luni din Europa, de doar 12.6%. Medicul si-a axat discursul pe prezentarea rezultatelor studiului MAMA, primul si singurul studiu cu privire la nutritia mamei care alapteaza in Romania.
Studiul MAMA a fost realizat de catre Fundatia Nutricia impreuna cu IOMC si Societatea Nationala de Medicina de Familie, in perioada mai-august 2015 pe un esantion de 290 de mame din mediu urban care alapteaza, cu sugar cu varsta < 1 an (esantion reprezentativ corespunzator distributiei numarului de nasteri la nivel national pentru mediul urban).
Printre cele mai alarmante statistici rezultate in urma studiului sunt atat cele legate de deficientele nutritionale ale mamelor care alapteaza, acestea prezentand: deficit de aport de fibre, deficit de acid Folic (B9), deficit de grasimi polinesaturate (Omega 3, Omega 6), deficit de Vitaminele D si E, cat si de excesele de acizi grasi saturati si sodiu.
"Toate aceste anomalii nutritionale atat in sarcina cat si in alaptare, au consecinte grave asupra sanatatii mamei, pornind de la probleme legate de imunitate, anemie, afectarea oaselor, hipertensiune si risc de afectiuni cardio-vasculare pana la afectarea calitatii si cantitatii laptelui matern, aceasta din urma avand consecinte directe si asupra sanatatii copilului. O nutritie incorecta a mamei in sarcina si alaptare va avea consencinte grave asupra copilului prin incetinirea dezvoltarii acestuia si cresterea riscului de a dezvolta afectiuni ale tubului neural - spina bifida, prin afectarea dezvoltarii creierului, rahitism, afectarea imunitatii si dezvoltarii sistemului nervos", a venit in completarea discursului Cameliei Paun Grigore, Luiza Parvu, medic nutritionist si diabetolog.
Pentru a putea acoperi intr-un mod sanatos necesarul suplimentar de nutrienti in perioada alaptarii, Luiza le-a oferit viitoarelor mame informatii despre noua gama de produse NutriMama, dezvoltata de Nutricia, aceasta gama fiind adaptata nevoilor crescute ale mamelor care alapteaza. Produsele sunt disponibile atat in farmacii cat si in retelele de supermarketuri si hypermarketuri din Romania, fiind prezente pe piata in 3 variante: batoane de cereale cu merisoare si zmeura; batoane de cereale cu merisoare si ciocolata; bautura pe baza de lapte praf cu aroma de vanilie.
La final, prezentarea interactiva a kinetoterapeutului Ioana Paraschiv, a venit la momentul potrivit. Aceasta le-a vorbit mamelor despre posturile si miscarile corecte in sarcina, despre importanta exercitiilor fizice si despre pozitiile de dormit. Pe scurt, viitoarele mamici au retinut ca: ne ridicam de pe scaun la fiecare 30 de minute; evitam miscarile bruste; nu stam picior peste picior; unghiul de la nivelul soldului si al piciorului trebuie sa fie de 90 de grade; la fel si cel de la nivelul gleznei; evitam dormitul pe spate; nu caram greutati si le distribuim echilibrat intre cele doua brate;
Evenimentul "Sarcina, experienta fizica totala" a fost primul eveniment din 2016 sub umbrela Social Moms si desprecopii.com, fiind sustinut de Nutricia si organizat cu sprijinul: Humer, Bucovina, Medela, Maternea, Himalaya, Touch Antibacterial.
Parteneri media: desprecopii.com, clubulbebelusilor.ro, qbebe.ro, sfatulmamicilor.ro, centruldeparenting.ro, gokid.ro, kidsnews.ro, mamica.ro, mamicamea.ro, meseriadeparinte.ro, cristinaotel.ro, ruxandraluca.ro, crestemoameni.ro.
Evenimentul a fost transmis LIVE, iar inregistrarea va fi disponibila atat pe socialmoms.ro cat si in pagina dedicata evenimentului din desprecopii.com.
