Aproape 400 de cazuri de infectare cu tulpina britanică! 29 sunt copii
Medicul Florentina Furtunescu de la INSP a anunțat, potrivit News.ro, că s-au confirmat 378 de cazuri de infectare cu tulpina britanică. Dintre acestea, 29 sunt în rândul copiilor. În alte 4 cazuri au fost identificate tulpină braziliană și cea sud-africană, însă există posibilitatea că mai multe persoane să fie purtătoare ale acestor tulpini considerate mult mai contagioase decât varianta inițială a coronavirusului.
„De la începutul cunoaşterii circulaţiei acestor tulpini în România s-au selectat din punct de vedere clinic pentru secvenţiere 772 de probe. Dintre acestea sunt finalizate 382 de probe, largă majoritate, 378 sunt cu tulpina britanică, iar dintre acestea 29 sunt la copii şi restul sunt cazuri de adulţi. Au existat, cel puţin până la acest moment, din datele primite de noi, două probe cu tulpină sud-africană şi două probe cu tulpină braziliană”, a declarat Florentina Furtunescu, într-o conferinţă de presă recentă.
Citește și: Când vor fi vaccinați anti-Covid copiii sub 12 ani
Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-COVID în fața noilor tulpini?
Legat de eficiența celor trei vaccinuri aprobate în UE și în România (AstraZeneca, Moderna și Pfizer) împotriva celor trei tulpini, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că datele disponibile în acest moment arată că eficacitatea acestor vaccinuri este ușor diminuată față de tulpina sălbatică, chiar faţă de tulpina britanică. În ultima conferință de presă, acesta a precizat că singură soluție pentru stoparea răspândirii diferitelor forme ale virusului SARS-COV-2 este vaccinarea populației și accelerarea campaniei de vaccinare.
Citește și: M-am vaccinat anti-Covid! Și am plecat în lacrimi de la Institutul Marius Nasta
„Chiar dacă eficacitatea nu este cea care reiese din studiile efectuate atât răspunsul imun umoral, atât cât este el, cât şi răspunsul imun celular, ne protejează cel puţin pentru formele severe şi critice de îmbolnăvire, ţinând cont de faptul că niciun vaccin nu este sută la sută eficace”, a menționat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.
- Surse: News.ro, HotNews, Biziday
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com