UPDATE: Încă un copil de 12 ani s-a stins din viață din cauza gripei. Micuțul nu a fost vaccinat antigripal, dar nici nu prezenta condiții medicale preexistente. În cazul acestuia, s-a confirmat virusul gripal de tip A. Numărul deceselor ajunge în acest sezon la 10 victime!
Conform declarațiilor obținute, micuțul era nevaccinat și cel mai probabil contactase virusul chiar din familie. Se pare că băiețelul avea un istoric medical destul de vast, iar faptul că a contactat și virusul, nefiind vaccinat, i-a fost în cele din urmă letal: „Infecția are caracter de IAAM (infecție asociată asistenței medicale -n.red.), iar sursa probabila pare a fi un aparținător".
Care este diferența dintre răceală și gripă? - citește AICI
Încă de la începutul anului au fost înregistrate sute de cazuri de gripă, la nivel național (peste 240, mai exact), iar până la data de 19 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.447.831 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.
Dr. Mihai Craiu ne dă sfaturi utile:
„După ce am recunoscut faptul că boala cu febră, de data aceasta, este altfel decât la toate celelalte episoade de "răceală" pe care juniorul le-a experimentat la grădiniță, putem să ne gândim la gripă. Este aşa numita situație de ILI (Influenza-like Illness). In care musafirul nedorit (virusul gripal) a venit "fast & furious". In gripă copilul devine evident bolnav, cu dureri de cap, de muşchi şi de oase, în câteva ore. Pare a fi mult mai bolnav decât o arată tusea rară!
Ce facem? Dăm un medicament de febră si apelăm medicul de familie pentru a ne sfătui despre paşii de urmat.
Ce NU facem?
1. Dacă febra nu scade deloc, în ciuda dozelor corecte de Paracetamol sau Ibuprofen, nu ne grăbim cu alte antitermice, fară aviz medical.
În nici un caz nu dăm aspirină (nici efervescentă, nici tamponată, de nici un fel!!) unui pacient care ar putea avea gripă. Sau varicelă. De ce? Pentru ca ar putea face complicații mortale, cum este sindromul Reye (de citit linkul) care afecteaza grav ficatul şi creierul copilului.
2. Nu ne repezim la spital cu un copil care are DOAR febră si se simte altfel foarte bine şi se joacă normal, dacă este un copil ce nu are nici o boală gravă cunoscută. Mai ales dacă are mai mult de 5 ani.
3. Nici nu ne ducem la spital in a 5a zi de febra f mare asociată cu semne evidente de ILI. Chiar dacă aflăm, la acest moment, cu ajutorul testelor de laborator, ca este gripă, e prea tarziu pentru tratament specific cu antivirale (Oseltamivir). Tratamentul are eficacitate maximă dacă e inceput in primele 2 zile de boală”.
Surse: ziare.com, mediafax.ro, astazi.ro
Surse foto: istockphoto.com