Conform deciziei din Senat, grădinița devine obligatorie de la anul. Părinții trebuie să-și înscrie copiii în grupa mare, iar aceasta nu este singura modificare. Aparent, conform noului proiect de modificare a legii educației, începând cu anul 2023 grădinița devine obligatorie și pentru copiii de 4 ani, urmând ca din 2030 să se impună și înscrierea la grupa mică.
Inițiativa a venit din partea reprezentanților PSD și UDMR, care au spus că mai bine de un sfert dintre copiii ce locuiesc în mediul rural nu sunt înscriși la grădiniță, iar asta le afectează capacitatea de asimilare a cunoștințelor în primii ani de școală. Mai mult decât atât, oficialii au promis că până la aplicarea legii vor fi construite 2500 de grădinițe noi.
Din câte se pare, anul 2020 va fi unul al schimbărilor în învățământ. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat că există șanse mari ca Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a să fie desființată. "Acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru încheierea gimnaziului și repartizarea elevilor în școli profesionale, clasice sau duale, și respectiv în licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezintă sfârșitul învățământului obligatoriu, cum era în legea 84, de exemplu. Dacă învățământul devine obligatoriu pe 12 clase se justifică evaluări intermediare?", a declarat ministrul.
Surse: digi24.ro, libertatea.ro.