Economia se relansează, tot mai multe persoane ies din izolare, iar asta face ca riscul apariției noilor cazuri de infectare să fie tot mai mare. Distanțarea socială rămâne în continuare principala măsură pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, dar și dezinfectarea casei trebuie să se execute cu mai multă atenție.
Pasul 1: Igienizarea suprafețelor din bucătărie cât mai des
Astfel, specialiștii recomandă igienizarea suprafețelor des folosite din bucătărie la intervale scurte de timp. Se poate folosi un dezinfectant pe bază de clor, sau apă cu săpun, dat fiind faptul că acesta din urmă este recomandat pentru distrugerea virusului. Aceeași grijă trebuie aplicată și în cazul cumpărăturilor online, sau comenzilor de mâncare. Sunt șanse ca persoana care livrează să fie bolnav și să transfere virusul pe suprafața coletelor. Totuși, există noi descoperiri conform cărora virusul nu se multiplică în afara organismului. De asemenea, se pare că expunerea la soare timp de 10 minute a pachetelor poate ucide virusul.
Pasul 2: Spală hainele mai des
Virusul poate rezista până la două-trei zile pe suprafețele din plastic sau oțel, dar nu poate supraviețui la fel de mult pe haine. Cu toate acestea, este recomandat să-ți speli hainele mai des decât o făceai înainte; dacă există suspiciunea că ai intrat în contact cu o persoană contaminată poți spăla hainele la 60 de grade. Foarte important este să nu scuturi hainele înainte să le pui la spălat, pentru că asta va împrăștia particule virusate.
Pentru persoanele care lucrează direct cu bolnavii de COVID-19, sau cele ce au locuri de muncă mai riscante, sunt recomandate cutiile pentru depozitarea hainelor și obiectelor contaminate la intrarea în casă.
Dezinfectarea trebuie să includă și telefoanele, dat fiind faptul că acestea sunt adevărate purtătoare de bacterii și microbi. De asemenea, geanta sau portofelul trebuie curățate des cu un servețel pe bază de alcool; pentru călătoriile cu transportul în comun este recomandat ca geanta să fie poziționată pe picioare, sau ținută în mână, fără să atingă alte suprafețe.
Pasul 3: Aerisește
Conform specialiștilor, virusul nu poate fi transmis în clădirile sau încăperile bine ventilate, ceea ce înseamnă că trebuie să deschizi ușile și geamurile ori de câte ori este posibil. Așternuturile trebuie spălate cu regularitate la 60 de grade; în cazul în care există o persoană bolnavă în casă așternuturile, hainele și prosoapele folosite trebuie depozitate separat cu aproximativ 72 de ore înainte de a fi spălate.
Nici telecomanda sau alte gadgeturi nu scapă de igienizarea regulată. Același lucru se aplică și pentru birourile de acasă. Toate obiectele trebuie șterse cu șervețele dezinfectante sau pe bază de clor.
Spălatul pe mâini timp de 20 de secunde este în continuare foarte important. De asemenea, dușul zilnic este o altă măsură de siguranță. Este de preferat ca doamnele și domnișoarele să-și țină părul strâns, pentru a nu fi nevoite să-și ating fața.
Igienizarea casei este importantă, dar la fel este și cea a mașinii. Trebuie să te asiguri că ai șervețele dezinfectante și o sticlă cu dezinfectant, alcool sau clor, pe care să le folosești în ștergerea volanului, ușilor și mânerelor ori de câte ori ai ocazia. Masca este obligatorie în cazul în care călătorești cu cineva, precum și geamul deschis.
Surse: dailymail.co.uk, cdc.gov, mymove.com