Fără absențe pentru elevi timp de 3 zile, dacă aceștia lipsesc de la școală din motive medicale
Cîmpeanu îi îndeamnă pe profesori să nu le pună absențe timp de trei zile elevilor care lipsesc de la școală din motive medicale. Afirmația acestuia contrazice, însă, Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ, care prevede obligativitatea cadrelor didactice de a pune absente elevilor dacă lipsesc. Absențele pot fi motivate ulterior cu documente justificative sau la cererea părinților, în limita a 20 de ore de curs pe semestru.
„Am spus, am repetat, am scris. Astă seară sau mâine dimineață vom veni cu încă un ghid cu precizări, în așa fel încât să ajungă la toate cadrele didactice din sistem acest lucru. Atunci când elevul are simptome, prima, a doua, a treia zi până când va obține un certificat medical – să sperăm că nu va fi cazul să-l obțină și că ar fi doar ceva trecător – nu se pun absențe”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Aleph News.
Ce spune Art.94 din Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ, privind Dobândirea și exercitarea calității de elev, potrivit lege5.ro:
- „Prezența elevilor la fiecare oră de curs se verifică de către cadrul didactic, care consemnează, în mod obligatoriu, fiecare absență.
- Motivarea absențelor se face de către învățătorul/institutorul/profesorul pentru învățământul primar/profesorul diriginte în ziua prezentării actelor justificative.
- În cazul elevilor minori, părinții sau reprezentanții legali au obligația de a prezenta personal învățătorului/institutorului/profesorului pentru învățământul primar/profesorului diriginte actele justificative pentru absențele copilului său.
- Actele medicale pe baza cărora se face motivarea absențelor sunt, după caz: adeverință eliberată de medicul cabinetului școlar, de medicul de familie sau medicul de specialitate, adeverință/certificat medical/foaie de externare/scrisoare medicală eliberat(ă) de unitatea sanitară în care elevul a fost internat. Actele medicale trebuie să aibă viza cabinetului școlar sau a medicului de familie care are în evidență fișele medicale/carnetele de sănătate ale elevilor.
- În limita a 20 de ore de curs pe semestru, absențele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale părintelui sau reprezentantului legal al elevului sau ale elevului major, adresate învățătorului/institutorului/profesorului pentru învățământul primar/profesorului diriginte al clasei, avizate în prealabil de motivare de către directorul unității de învățământ.
- Actele pe baza cărora se face motivarea absențelor se prezintă în termen de 7 zile de la reluarea activității elevului și sunt păstrate de către învățătorul/institutorul/profesorul pentru învățământul primar/profesorul diriginte pe tot parcursul anului școlar.
- Nerespectarea termenului prevăzut la alin. (6) atrage declararea absențelor ca nemotivate.
- În cazul elevilor reprezentanți, absențele se motivează pe baza actelor justificative, conform prevederilor statutului elevului.”
Mai mult decât atât, în ordinul comun al Ministerelor Educației și Sănătății cu reguli privind redeschiderea școlilor, este precizat faptul că „părinții au obligația să anunțe unitatea de învățământ cu privire la absența elevului în următoarele situații:
- elevul prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2;
- elevul a fost diagnosticat cu SARS-CoV-2;
- elevul este contact direct al unei persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2 și se află în carantină”.
Nu este prima dată când ministrul Educației face astfel de declarații în acest sens. Cu o zi înainte de redeschiderea școlilor, Cîmpeanu spunea că dacă părintele anunță cadrul didactic că elevul are simptome de COVID-19, acesta poate sta acasă fără să i se pună absențe.
- Surse: edupedu.ro, facebook.com/SorinMCimpeanu
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com