”Îmi este frică pentru fiul nostru, masterand la UCL in UK, pentru că are probleme de sănatate, anterioare pandemiei. Deși este plin de curaj si energie, a suportat greu cele 6 luni de stat în casă continuu, lucrând și învățând on-line. A slăbit 7 kg, din puținele pe care le avea înainte de izolare.
Deci am cunoscut frica, de la mică distanță. Ce am făcut cu ea? La inceput am oscilat intre minimalizare si negare ("nu poate fi atât de serios", "modelul suedez", "domnul Cataramă", "un fel de gripă"), respectiv depresie ("ne vom imbolnăvi până la urmă cu toții", "milioane de bolnavi si mulți morți", "sfârșitul unei epoci").
Si am inceput să mă documentez serios, în timp ce apareau pauze la spital. Căci am lucrat, exact ca toți ceilalți pediatri din România, in salturi, la inceput doar urgențe, apoi din ce in ce mai mult. Documentare zilnică si verificarea informațiilor in surse științifice, credibile. Toată această perioadă a fost o luptă cu Infodemia, cum a denumit-o OMS.
Am pus aici, in SVC, aceste gânduri, în primul rând pentru a spune părinților că este o realitate pandemia și că este firesc să se teamă. Am încercat să ofer explicații simple despre noul coronavirus sau soluții practice.
În acest moment nu există nici un loc în România in care riscul de COVID-19 să fie 0 (zero). NICIUNDE. DAR școala trebuie să înceapă, în acea formă decisă de epidemiologi, autorități dar și de părinți.
Acea formă in care vor exista cazuri izolate de infectare (încă odată, cazuri vor apărea!) dar nu izbucniri, de focare epidemice, în comunitatea unde se află acele școli.
Până începe școala mai aveți timp să faceți copiilor dumneavoastră o mască artizanală, din materiale plăcute la atingere, colorate, personalizate după dorința copilului dvs. Aici este una din multele opțiuni de facut acasă o mască de copii pe care le puteți găsi on-line.”