Alexandru Rafila: „Nu cred că pot fi deschise toate şcolile şi nu oriunde”
Rafila este de părere că nu toate școlile ar trebui deschise și nu oriunde și în orice condiții și subliniază nevoia reducerii numărului de elevi din clase pentru respectarea distanțării sociale.
„De câteva focare cu siguranţă nu au de ce să fie şcolile sau alte activităţi puse în pericol, dar o extindere a focarelor, foarte multe focare şi o creştere a numărului de cazuri la nivel naţional, sau la nivel regional, sau la nivel local – pentru că discutăm de trei paliere – da. Nu cred că pot fi deschise toate şcolile şi nu oriunde.”, a explicat Rafila pentru Digi24.
Rafila: „Clasele cu mai puțini elevi nu ar trebui să aibă probleme”
Alexandru Rafila a mai precizat că este de acord cu propunerea Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, de a reduce numărul de elevi din clase, subliniind că ar fi o măsură esențială pentru siguranța dezvoltării cursurilor.
„Mie îmi pare bine că domnul ministru Cîmpeanu a adus în discuţie decizia legată de reducerea numărului de elevi din clasă – sigur, la liceu, dar şi la celelalte clase – reducerea numărului de elevi în clase este esenţială pentru siguranţa desfăşurării cursurilor. Or, chestiunea asta ar trebui să fie aplicată, evident, adaptat: clasele cu mai puţini elevi nu ar trebui să aibă probleme, pentru cele cu mai mulţi elevi ar trebui găsită o soluţie încât ei să nu fie prea numeroşi într-o sală de clasă care ştiţi bine că nu este foarte primitoare pentru multă lume”, susține Rafila.
Citește și: Explozie de cazuri noi de Covid-19 la copii. În Israel crește îngrijorarea. Școlile rămân închise
Rafila: „Trebuie să se asigure condiţiile igienico-sanitare în școli. Trebuie reluat instructajul pentru cadre didactice”
Rafila spune că în cazul în care se vor redeschide școlile începând cu 8 februarie, trebuie realizat un intructaj serios în așa fel încât cadrele didactice și restul personalului să știe ce au de făcut pentru a preveni răspândirea coronavirusului.
„După un an de zile de pandemie e vorba de organizarea şcolii din punct de vedere al asigurării condiţiilor igienico-sanitare şi al protejării elevilor. Avem două săptămâni la dispoziţie (până la 8 februarie). Trebuie reluat instructajul pentru cadre didactice şi restul personalului, trebuie făcută o evaluare pentru a se vedea în ce măsură au reţinut recomandările… Trebuie să existe organizarea şcolii din punctul de vedere al asigurării condiţiilor igienico-sanitare”, a mai explicat reprezentantul României la OMS.
Rămâne de văzut dacă și în ce condiții se vor redeschide școlile începând în 8 februarie. O decizie finală în acest sens se va lua pe 2 februarie, așa cum a precizat însuși președintele Klaus Iohannis, în cadrul ultimei conferințe de presă.
- Surse: Digi24, Rfi.ro, Bugetul.ro, Adevarul.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com