Programul Legisman cuprinde cartea „Învață cu Legisman – care-i treaba cu regulile”, scrisă pentru copii de Bianca Opriș, avocat, precum și două auxiliare concepute pentru învățământul primar, realizate pe principiul „design learning”: caietul elevului și ghidul facilitatorului. Programul este completat de un „board game” complex, instrument cu ajutorul căruia copiii învață ludic despre cum funcționează legile, dar își însușesc și cuvinte noi în vocabular – „pledoarie”, „percheziție”, „sentință”, etc.
„Desfășor ateliere de educație juridică în grădinițe și în școli, oferind copiilor informații juridice adaptate nivelului lor de dezvoltare, astfel încât ei să fie pregătiți, mai târziu, să facă propriile alegeri în acord cu busola lor internă. Aceasta este esența programului Legisman! Oferim astăzi una dintre lecțiile din program, pentru ca tot mai mulți copii să cunoască, să înțeleagă și să aprecieze importanța existenței drepturilor în viața lor. Prin sugestiile lecției, copiii vor conștientiza, prin joc, aplicarea drepturilor în viața lor de zi cu zi”, declară Bianca Opriș, avocat, autoarea lui Legisman.
Lecția poate fi descărcată de pe site-ul ALED, aici: https://aled.ro/resurse/
Durata recomandată a lecției este de 45 de minute, însă aceasta poate fi depășită dacă ea este desfășurată în afara școlii, în spații potrivite activităților extrașcolare. Pentru că ea conține îndrumări detaliate, propuneri de joc și material didactic, lecția poate fi organizată de orice profesor, indiferent de specializare (profesor pentru învățământul preșcolar, primar sau chiar gimnaziu). Profesorii care doresc îndrumări pentru continuarea programului în cadrul orelor de dezvoltare personală, educație civică, în cadrul unui optional sau ca parte a planificării activităților din săptămâna „Școala altfel”, sunt invitați să contacteze echipa Asociației Legisman pentru Educație și Dezvoltare.
Ziua internațională a drepturilor copilului este celebrată în toată lumea pe 20 noiembrie, când a fost adoptată Convenția cu privire la drepturile copilului, semnată de 196 de state care și-au luat angajamentul să apere drepturile copiilor. Tratatul a fost ratificat și de România în anul 1990. „Astăzi, avem privilegiul de a ne opri și de a reflecta la importanța respectării drepturilor copiilor de pretutindeni. Am scris pentru ei cu dragoste, cu empatie și cu respect. Vă invit să descărcați și să implementați această lecție, onorându-i astfel pe copii!”, adaugă Bianca Opriș.
Asociația Legisman pentru Educație și Dezvoltare este persoană juridică, nonprofit, independentă, apolitică, fără scop lucrativ. Misiunea ALED este de a acţiona în interesul copiilor și tinerilor prin promovarea unui set de valori și principii, plecând de la mecanismele de reglare volitivă prin integrarea normelor de etică și comportamente pro sociale, care vor contribui la dezvoltarea unor abilități de viață, atitudini și valori pe care actualii copii și tineri, viitori adulți, le vor putea aplica în viața de zi cu zi. Scopul ALED este de a răspunde următoarelor nevoi ale copiilor și tinerilor: nevoia de educație pentru gestionarea emoțiilor; nevoia de relaționare eficientă în contexte de viață cotidiană – familie, clasă, școală, grup de prieteni, comunitate; nevoia de a învăța gestionarea conflictelor în grupurile de apartenență și de a rezista la presiunea grupului; nevoia de a combate violența și fenomenul de hărțuire (bullying); nevoia de pregătire pentru diferitele momente și praguri ale vieții.
Vă așteptăm alături de noi!
Bianca Opriș - https://www.facebook.com/profile.php?id=100086716545440
Învață cu Legisman - https://www.facebook.com/Copiiisilegea