Elisabeta Păcuraru este învățătoare în comuna Eșelnița și are 22 de copii în clasa aII-a. În momentul în care s-a decis închiderea școlilor și susținerea cursurilor online, dintre cei 22 de copii ai ei, unul singur avea tabletă. Toți părinții au intrat în panică, inclusiv ea, pentru că micuții nu vor avea acces la educație.
”A fost o bombă în mintea mea, nu știam cum să încep, ce o să se întâmple. Nu puteam să proiectez nimic în mintea mea. Am cerut ajutorul celor de la București, cu care mai lucrez eu și am întrebat - oare dacă nu fac ce se întâmplă? Dar dragostea de copii și de educație m-a liniștit și am zis hai să fac ceva.”
Și a făcut! Elisabeta, sau Vetuța, cum îi spun apropiații, nu a mai așteptat ca ajutorul să vină de la stat. S-a mobilizat și a reușit să facă rost de tablete pentru toți copiii ei. Cum? O parte cu ajutorul unei fundații, o altă parte cu ajutorul unor oameni simpli, care au inițiat o campanie de strângere de fonduri și au strâns banii pentru încă nouă tablete într-o singură seară, a declarat învățătoarea pentru Digi24.
„Acest ajutor a fost binevenit şi îi mulţumim doamnei Vetuţa, pentru că fata mea avea telefonul meu, alţii de exemplu nu au avut pe ce sa lucreze”, spune mama Nadiei, una dintre elevele Elisabetei. Învățătoarea a mers la fiecare copil acasă, le-a dat tabletele și i-a învățat cum să intre pe sesiunea de Zoom. Acum, se întâlnesc zilnic de 2-3 ori, fiecare sesiune fiind dedicată unei anumite materii, română sau matematică. Lucrează și lecții noi, fac teste și trimit temele la verificat. Învățătoarea spune că îi lipsesc îmbrățișările copiilor de la clasă, dar că primește afecțiune și online, mai ales că la una dintre orele online un copil i-a declarat brusc: „Doamna, eu vă iubesc!”
Și cum să nu iubim astfel de dascăli? Pentru că, iată, că se poate, cu resurse limitate, ca toți copiii să primească toate cele necesare pentru ca școala online să se desfășoare peste tot în țară. Școlile sunt închise fizic până în septembrie, însă asta nu înseamnă că elevii nu pot beneficia de educație. Acum este momentul în care ies la iveală adevărați dascăli, cei care știu și pot să ofere educație copiilor în orice circumstanțe, cei care știu să se adapteze, cei care iubesc cu adevărat copiii și care au capacitatea de a educa, nu de a disciplina.
Surse: Digi24