Unii oameni sunt atât de dedicați meseriei lor, încât pentru ei nu există concedii, zile libere sau nemulțumiri la locul de muncă. Este și cazul unui profesor din Sebeș care predă fizică de 54 de ani și în această perioadă a absentat o singură zi de la catedră.
Profesorul Ion Brânzan are o activitate impresionantă de 54 de ani în domeniul educației, fiind profesor de fizică și una din persoanele care și-au lăsat amprenta asupra vieții a mii de elevi din Sebeș și nu numai.
În 54 de ani la catedră a absentat o singură dată, din motive medicale!
La vârsta de 74 de ani, domnul profesor continuă să își transmită pasiunea pentru fizică la liceul german, fiind cel mai vechi profesor aflat în activitate din județul Sebeș.
Dascălul a avut în toți cei 54 de ani o singură absență de la catedră, care a cumulat cu totul o săptămână și a fost cauzată de probleme medicale. Povestea domnului profesor Ion Brânzan este foarte interesantă. După ce a absolvit liceul, și-a dorit să devină inginer silvic, dar destinul l-a condus către o carieră care i se potrivea mult mai bine, aceea de cadru didactic.
După ce a absolvit Facultatea de Fizică din București, având dublă specializare în fizică și în chimie, dascălul a urmat acest drum, al educației.
Domnul Ion Brânzan și-a început activitatea în județul Hunedoara, ajungând în județul Alba după ce a obținut postul prin concurs, iar după căsătorie a ocupat catedra la Liceul Economic Dionisie Pop Marțian, din Alba Iulia, unde și-a petrecut 11 ani în calitate de profesor. După aceea, a fost transferat la Colegiul Național Lucian Blaga din Sebeș, unde a rămas vreme de 31 de ani.
20 de Profesori care și-au dus meseria pe alte culmi
Dedicarea profesorului a dat societății sute de medici și de ingineri de excepție
Dascălul, foarte talentat și pasionat de fizică a dorit să transmită elevilor săi iubirea pentru această disciplină. Grație dedicării acestui profesor, au ieșit din școală numeroși profesori universitari de fizică, precum și 460 de medici și 1600 de ingineri de concepție.
Dacă până în anii 1990, învățământul românesc punea mare accent pe fizică, acum, calitatea acestui domeniu a scăzut din cauza lipsei de disciplină a elevilor și a dascălilor care nu au avut cunoștințele necesare pentru a oferi o educație de calitate.
Ziua Profesorilor: ce ar trebui să știe copilul tău și cum să o sărbătoriți
Profesorul Ion Brânzan susține că este doar un „țăran școlit” care s-a ghidat după deviza „răbdarea taie fierul”
Stimabilul domn profesor s-a implicat și în Comisia Națională de Fizică timp de 18 ani, contribuind la promovarea și dezvoltarea acestei discipline în învățământul din România. Mai bine de 16 ani a lucrat la o culegere de probleme, acest lucru de denotând dedicare și pasiune pentru transmiterea cunoștințelor generațiilor care vin din urmă.
Din păcate, profesorul Brânzan Ion a ajuns la vârsta de pensionare, dar a fost căutat pentru a reveni la catedră întrucât exista o nevoie acută de cadre didactice calificate în acest domeniu.
Dascălul observă că tinerii nu mai aleg să îi urmeze pașii în această carieră, domeniul științelor exacte fiind discipline dificile, iar partea financiară a profesiei nu este foarte motivantă.
De asemenea, cadrul didactic a fost recunoscut la nivel național pentru rezultatele obținute la olimpiade, rămânând în relații de prietenie cu numeroși elevi care îi datorează sprijinul în dezvoltarea lor ca și oameni de succes în societate.
Pentru următoarele generații, domnul profesor a donat bibliotecii Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș cărți în valoare de 20.000 de euro. Conform spuselor spuselor lui, în toți anii de carieră s-a considerat fiind un „țăran școlit” a cărui deviză a fost „răbdarea taie fierul”.
Ne înclinăm asupra abilităților didactice ale domnului profesor Ion Brânzan și tăriei lui de a sta la catedră indiferent de situație și îi dorim o pensie mai lungă decât anii de muncă!
Surse foto: sebesinfo.ro unsplash.com
Surse articol: sebesinfo.ro