Mulți elevi sau studenți aflați în anii terminali optează pentru organizarea unei festivități de bun simț, în aer liber, însă tot atât de mulți au ales să se revadă online, pentru „ultimul clopoțel”, ultimul curs, ultima vorbă de înțelepciune din partea profesorilor care i-au ghidat atât timp.
„Suntem deschizători de drumuri. Am păşit pe o cale nebătătorită. Am reuşit să facem ceva unitar, a fost emoţionant. Mai mult decât am anticipat. Mă gândeam că această interacţiune online este puţin mai neproductivă din punctul acesta de vedere, dar a fost emoţionant. M-au sunat părinţi şi colegi care mi-au spus că cele două ore au fost cu lacrimi în ochi. Au fost aceleaşi momente ca la un curs obişnuit. S-au prezentat filmele claselor, s-a luat cuvântul de către profesori, de către şefi de promoţie, s-a strigat catalogul, a sunat ultimul clopoţel. Elevii au purtat uniforme şi au avut şi acea eşarfă de final de gimnaziu. I-am dat un caracter festiv momentului. Am început cu Gaudeamus, doamnele director au avut câte un spici, după care au prezentat şefii de promoţie. Fiecare şef de promoţie a avut un cuvânt de spus. Apoi au început momentele claselor: filmuleţ, discurs diriginte, strigatul catalogului”, spune Creţu Ines, diriginta clasei a VIII-a B de la Liceul de Informatică din Iaşi.
Așa a arătat cursul festiv online al celor trei clase de a VIII-a de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi:
Sursa foto: Adevărul
Însă îmbrățișarea de final ...aceasta a lipsit. Cu toate acestea, cursul s-a încheiat cu melodia „We are the champions”, pentru că, așa este - numai campionii adevărați pot face față cu brio unor asemenea vremuri tumultuoase:
„Noi, părinţii, am făcut o organizare pentru un curs festiv normal. Am făcut în toamna anului 2019 poze cu elevii pentru un album de sfârşit de an. Şi nu am vrut să renunţăm la aceste mici amănunte. Era dreptul lor ca absolvenţi să aibă un album, o eşarfă, medalii pentru şefii de promoţii. În ziua premergătoare cursului festiv online, ne-am întâlnit toţi părinţii şi am împărţit aceste lucruri. Avem un sentiment de împlinire că acest curs festiv online nu a fost doar de formă. Momentul prezentării fiecărei clase, momentele prezentării fiecărui elev, emoţiile doamnelor direct s-au simţit 100%. Şi o spun în contextul în care sunt profesor universitar şi particip an de an la cursurile festive ale studenţilor mei. Orice curs festiv este plin de emoţii. Şi acesta a fost, chiar dacă s-a desfăşurat online”, spune Adriana Manolica, mama unui elev de clasa a VIII-a din cadrul Liceului de Informatică din Iaşi.
Absolvenții facultăților vor avea parte de un curs festiv, în aer liber. Studenții din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi vor desfășura cursul festiv în Amfiteatrul din Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, cu respectarea măsurilor de distanţare socială: „Perioada propusă pentru desfăşurarea ceremoniilor de absolvire este 22-26 iunie. Acestea vor avea loc numai cu respectarea unor reguli impuse de Ordinul emis în data de 30 mai 2020, de către Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu şi Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, adaptate la contextul UAIC: delimitarea clară a spaţiului de desfăşurare a ceremoniilor, facilitarea accesului astfel încât să se evite aglomeraţia, păstrarea distanţei de minim 2 metri între participanţi, amplasarea de dozatoare cu soluţie dezinfectantă pentru mâini în spaţiul de desfăşurare a ceremoniilor, măsurarea temperaturii participanţilor la intrarea în incintă, purtarea măştii de către toţi participanţii. La o ceremonie de absolvire vor putea participa maxim 100 de participanţi”, a declarat pentru „Adevărul” prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.
Din păcate, restul studenților de la alte universități din Iași nu sunt la fel de optimiști, mulți dintre ei fiind deja total lipsiți de speranță cu privire la desfășurarea cursului festiv. Studenții, întristați de această situație, vor fi nevoiți să se conformeze și să renunțe la tocă și robă, pentru măști, mănuși și distanțare socială.
Sursa: adevarul.ro
Surse foto: istockphoto.com