"Guvernul Australian face investigatii pentru a vedea care este cauza deficitului de lapte praf. Oamenii sunt incurajati sa raporteze orice actiune comerciala suspecta, care ar putea duce catre exportul ilegal de lapte praf.", a declarat purtatorul de cuvant al Departamenului de Agricultura si Resurse de apa.
Caroline Raj este o mamica australiana care cere socoteala Guvernului. "Sunt o mama care isi hraneste bebelusul cu lapte praf. M-am saturat sa merg dintr-o parte in alta si sa ma lovesc de aceeasi situatie." a spus aceasta.
Mamica a facut o petitie in care ii cere Primului Ministru, Malcolm Turnbull, sa intervina si sa modereze aceasta situatie dificila. In petitia de pe Change.org, Caroline vorbeste despre existenta unei piete negre, in care se exporta lapte ilegal si despre deciziile pe care supermarket-urile locale le iau pentru a putea face fata comenzilor.
Caroline cere sa se faca modificari in legislatie cu privire la cantitatile de export, sa se prioritizeze nevoile copiilor australieni si sa se faca o educatie la nivel de societate. Oamenii trebuie sa inteleaga ca nevoile copiilor sunt mult mai importante decat profitul.
Intr-un articol publicat in Sydney Herald Morning s-a aratat faptul ca in prima jumatate a anului 2015, s-a cumparat un singur tip de lapte praf in Autralia, in valoare de 27 de milioane de dolari. Se presupune ca laptele praf este cumparat de turisti chinezi si exportat in China.
Aflate in plina criza a lipsei laptelui praf, supermarket-urile incearca sa "multumeasca" fiecare client. Coles, unul dintre cele mai mare lanturi de magazine, a luat decizia ca fiecare client sa cumpere doar doua cutii de lapte praf intr-o vizita la magazine. Nici Woolworths Ltd. nu s-a lasat mai prejos. Aici, clientii pot cumpara patru cutii de lapte odata.
Surse: www.kidspot.com.au, www.wsj.com, www.abc.net.au.