Potrivit unui raport european recent, 110 milioane de femei din UE sunt hărțuite fizic și verbal în fiecare an, pe stradă. 83% dintre femeile cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani evită să meargă singure în anumite locuri sau să se deplaseze pe anumite străzi sau cartiere de teamă că ar putea fi agresate. Pentru comparație, 58% dintre bărbaţii din aceeaşi categorie de vârstă susțin că adoptă acelaşi comportament.
În România o treime din femeile cu vârsta între 20 și 29 de ani spun că au fost hărțuite sexual în public, iar 40% dintre susțin că au fost martore la astfel de scene, pe stradă sau chiar în instituțiile de învățământ superior.
Citește și: Top 10 aplicatii pe telefon, pentru mame moderne
Deși în urmă cu 3 ani a fost adoptată o lege a harțuirii, prin care cei care strigă sau fluieră după femei pe stradă sunt sancționați, riscând amenzi de până la 10 mii de lei, de cele mai multe ori agresorii rămân nepedepsiți. Femeile nu mai ajung să reclame o astfel de situație, fiindcă se gândesc că nu vor fi luate în serios de către autorități.
SafeWalk - o soluție genială pentru siguranță femeilor pe stradă
Din fericire, însă, cinci eleve din București au dezvoltat o aplicație prin care își doresc să ajute fetele și femeile aflate în pericol pe stradă, care sunt hărțuite verbal sau chiar fizic. Ele au fost premiate în competiția internațională de programare și antreprenoriat Technovation Girls, pentru cea mai bună apicație IT din Europa.
Aplicația dezvoltată de cele cinci eleve se numește SafeWalk și, potrivit g4media.ro, oferă o măsură inovatoare de siguranță care protejează fetele tinere de pericole atunci când se deplasează singure, declanșând o alarmă puternică menită să-l sperie pe atacator și să îl facă să fugă. Această alarmă este urmată de una silențioasă, care informează prietenii sau familia că sunt în pericol și permit telefonului să fie localizat impediat prin GPS.
Cele cinci fete care au dezvoltat aplicația menită să le ajute femeile de pretutindeni să se simtă în siguranță pe stradă, sunt Ruxandra Stoica, Ilinca Pitiș, Ioana Badea, Eva Marinescu și Andreea Ghinescu, eleve ale Colegiului Național Bilingv George Coșbuc din București.
„Într-o zi, Eva a venit cu această idee pentru că s-a gândit la ceva ce se știe că a pățit și ea, că ar ajuta-o și pe ea, o problemă adevărată pe care chiar ar putea să o rezolve și care ar avea un impact asupra multor persoane, a tututror prietenelor ei. Cred că o aplicație de acest gen o să ajute pentru că nu este doar o problemă de pericol iminent, ci și o problemă de pericol pe care-l simți”, a mărturisit Ilinca Pitiș pentru știrileprotv.ro.
„Am avut multe momente în care mi am dorit să existe această aplicație și undeva unde să poată să fie downloadată, mi-au spus foarte mulți prieteni care aveau nevoie de ea, eu aveam nevoie de ea”, spune Ruxandra Stoica.
Citește și: Top 10 Aplicatii pe telefon, pentru copiii energici
- Surse: g4media.ro, a1.ro, știrileprotv.ro
- Sursă foto principală:
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com