Obeictivele conferintei
Asociația Naționalã pentru Copii și Adulți cu Autism din România - ANCAAR, Asociația Speranța Andradei, Centrul de zi „Micul Prinþ" ºi Centrul Român de Intervenție Socialã și Psihoterapeuticã - CRISP au organizat în perioada 1-2 octombrie 2011 în Focșani Conferința Naționalã "Omul din spatele Autismului", la Casa de Culturã a Sindicatelor „Leopoldina Bãlãnuțã", la care au venit peste 200 de participanți (persoane cu autism și aparținãtori, specialiști care lucreazã în domeniul autismului, medici, public larg și presã).
Conferința "Omul din spatele Autismului" a avut ca obiective:
-informarea opiniei publice cu privire la tulburãrile din spectrul autist în cazul adolescenților și adulților,
-gãsirea de soluții terapeutice viabile pentru acest grup de pacienți,
-aducerea în prim plan ºi dezbaterea aspectelor legate de traseul persoanelor cu autism în sistemul educaþional, dar ºi sanitar,
-accederea lor pe piaþa muncii și un schimb real de experiențã între specialiștii români care lucreazã cu persoanele adulte cu autism și specialiști din Olanda.
"Marsul Autismului "
Pe 30 septembrie la ora 18, a avut loc Marºul Autismului, care a pornit din faþa Centrului regional de recuperare a copilului cu autism - Micul Prinþ, din str. Cuza Vodã, nr. 56,cu oprire în faþa Teatrului din Focºani unde au fost înãlþate baloane albastre(culoarea autismului) ºi a continuat pâna în faºa Universitãþii George Bariþiu din Focºani. Marºul avut ca principal scop atragerea atenþiei publicului larg cãtre tulburãrile din spectrul autist în cazul adolescenților și adulților, fiind totodatã o invitaþie de a recunoaºte oamenii din spatele autismului ca membrii ai societãþii cu drepturi egale cu semenii lor. La Marșul Autismului au participat în jur de 100 de persoane, elevi de liceu, voluntari, participanți la conferințã și organizatori.
În cadrul conferinþei au avut loc prezentãri în plen, workshopuri tematice care au inclus ºi prezentarea unor metode de lucru cu tineri ºi adulþi cu autism. Pe 1 octombrie s-a lansat cartea Eu sunt special, de Peter Vermeulen, ANCAAR, 2011, care prezintã pentru prima datã în România metoda de lucru Eu sunt special pentru persoanele cu autism, aparþinãtori ºi specialiºti. Cartea a fost lansatã de specialistul olandez Wil Koning, cu o experienþã de 10 ani în predarea acestei metodei. Wil Koning a susþinut ºi primul workshop de introducere în Psihoeducaþie-Eu sunt special din România.