Ce au in comun Statele Unite, Rusia, Maroc, Romania si Argentina? Bolile de inima. In toate aceste tari, bolile de inima sunt cele care ucid cei mai multi oameni, asa cum demonstreaza harta pusa la punct de cei de la Global Post.
Privind peste harta lor intelegem un adevar ingrozitor: bolile care omoara cei mai multi oameni sunt cauzate in tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare de stilul de viata, iar in tarile subdezvoltate de lipsa accesului la educatie si la servicii medicale.
Africa este cel mai bun exemplu. Tarile turistice, care stiu sa isi exploateze turismul dar si rezervele petrolifere, sunt la un nivel de dezvoltare acceptabil, precum Maroc, Algeria, Libia, Egipt. In cazul lor bolile care ucid cei mai multi oameni sunt cele de inima. Insa, privind mai jos pe harta, tarile subdezvoltate se confrunta cu morti cauzate de tuberculoza si virusul HIV sau SIDA.
La nivel global, totusi, alimentatia si stilul de viata sunt cele care dicteaza nivelul ridicat al mortilor cauzate de o anumita boala. De exemplu, Mexic si China sunt doua tari recunoscute pentru o alimentatie bogata in colesterol, si stim ca un colesterol ridicat este una dintre cauzele principale ale aparitiei cancerului de ficat - boala care, iata, ucide cei mai multi oameni in aceste tari. In cazul Mexicului, ciroza este cea care are cea mai mare incidenta, poate si din cauza faptului ca locuitorii Mexicului s-au dovedit a fi mari consumatori de alcool.
In tari precum Portugalia, Spania, Franta, Olanda, Danemarca, Elvetia, Austria se moare din cauza cancerului de plamani, in conditiile in care principala cauza a acesti boli este fumatul, iar conform hartii care indica tarile in care se fumeaza cel mai mult, aceste tari se situeaza la un nivel peste medie la numarul de tigari fumate pe cap de locuitor.
Concluzia este, ca la nivel global, bolile de inima sunt cele care ucid cei mai multi oameni anual, cu o concentratie maxima in tarile in curs de dezvoltare si dezvoltate. Aceste boli sunt cauzate de un conglomerat de alegeri ce tin de stilul de viata: alimentatia bogata in grasimi, in zaharuri si carbohidrati, consumul excesiv de alcool, fumatul, stresul, viata sedentara, probleme care se generalizeaza si devin ingrijorarea numarul 1 a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Surse: Global Post, World Health Organisation, cholesterol-and-health.com, webmd.com, The Guardian