Coronavirusul încă este o problemă cu multe necunoscute, chiar și pentru cei mai buni specialiști din lume. Primele cazuri au apărut în luna decembrie, însă acum, după trei luni, există 860,095 de persoane infectate în toată lumea.
Ce este acest virus? De ce se răspândește atât de repede? Ce impact are asupra organismului uman? De unde provine? Care sunt simptomele? Când/cum o să dispară? - sunt întrebări pe care ni le punem zilnic, la fel și specialiștii. Încă se lucrează intens la descoperirea unui tratament și a a unui vaccin care să oprească răspândirea virusului.
Specialiștii ne-au avertizat că virusul este extrem de contagios, persistă pe suprafețe și obiecte de la ore, până la zile și că simptomele devin tot mai diverse. Dacă la început, pacienții au prezentat tuse seacă și febră, iată că există date despre persoane care au manifestat scurgeri nazale, dureri musculare, dureri de cap sau de gât, ochi roșii, lipsa gustului sau a mirosului și eliminarea de scaune moi.
Există și cazuri asimptomatice, dar și persoane cu simptome foarte grave. Specialiștii și-au îndreptat atenția spre aceștia din urmă, descoperind astfel că prezintă două însușiri comune: probleme ale sistemului imunitar și prezența unor factori genetici. Asta face ca cei mai mulți dintre pacienți să fie persoane în vârstă, cu diabet, cancer, probleme cardiovasculare sau respiratorii.
Sigur, cercetările asupra Sars-CoV-2 nu se opresc aici. Fiind vorba despre un virus nou, specialiștii încearcă să descopere care sunt mutațiile posibile pe care acesta le poate manifesta de-a lungul timpului și dacă este un virus sezonier, asemeni gripei, dat fiind faptul că a apărut în lunile de iarnă.
Surse: bbc.com, worldometers.info, theguardian.com.