Analiza realizată de experții Asociației Pro Consumatori asupra celor 20 de notificări de pe site-ul ANSVSA referitoare la citricele cu reziduuri de pesticide peste limita maxim admisă de regulamentul european, coroborat cu informațiile transmise de ANSVSA pe platforma Sistemului rapid de alertă pentru alimente și furaje, a scos în evidență următoarele:
- În perioada 27 ianuarie – 11 februarie 2022 s-au vândut în 3 magazine din județele Ilfov, Constanța și Suceava, cantități de portocale neprecizate de către ANSVSA, origine Turcia, la care nivelul de clorpirifos, pesticid neautorizat în Uniunea Europeană, a fost de 3,2 ori mai mare decât limita detectabilă care este de 0,01 mg per kg fruct.
- În perioada 3 februarie – 16 februarie 2022 s-au vândut în 305 magazine Penny cantități de rodii neprecizate de către ANSVSA, origine Turcia, la care nivelul de pesticid imazalil a fost de 100 de ori mai mare decât limita maxim admisă care este de 0,01 mg per kg fruct.
- În perioada 12 februarie – 28 februarie 2022 s-au vândut în 597 magazine (Profi, Metro, Selgros, Penny, Carrefour, Mega Image) cantități de pomelo neprecizate de către ANSVSA, origine China, la care nivelul de pesticid isoprocarb (neautorizat în Uniunea Europeană) a fost de 4,5 ori mai mare decât limita detectabilă care este de 0,01 mg per kg, nivelul de pesticid dinotefuran (neautorizat în Uniunea Europeană) a fost de 4,2 ori mai mare decât limita detectabilă care este de 0,01 mg per kg, respectiv nivelul de pesticid lufenuron a fost de 1,2 ori mai mare decât limita maxim admisă care este de 0,01 mg per kg fruct.
- În perioada 7 februarie – 8 martie 2022 s-au vândut în 296 magazine (Kaufland, Profi, Carrefour, respectiv în 23 de magazine din județele Harghita, Covasna, Brașov și Sibiu) cantități de pomelo neprecizate de către ANSVSA, origine China, la care nivelul de pesticid clorpirifos, pesticid neautorizat în Uniunea Europeană, a fost de 5,6 ori mai mare decât limita detectabilă care este de 0,01 mg per kg fruct.
- În perioada 12 februarie - 28 februarie 2022 s-au vândut în 82 magazine Carrefour cantități de grapefruit neprecizate de către ANSVSA, origine Turcia, la care nivelul de pesticid imazalil care nu a fost comunicat de către ANSVSA a depășit valoarea maxim admisă de regulamentul european care este de 0,01 mg per kg fruct.
- În perioada 8 februarie - 24 februarie 2022 s-au vândut în 16 magazine din județele Brașov, Iași, Dâmbovița, Ilfov, Constanța și orașul București cantități de grapefruit neprecizate de către ANSVSA, origine Turcia, la care nivelul de pesticid clorpirifos care nu a fost comunicat de catre ANSVSA a depășit valoarea maxim admisă de regulamentul european care este de 0,01 mg per kg fruct.
- Notificarea din data de 7 martie 2022 referitoare la retragerea de la comercializare din 3 magazine Cora a unor cantități neprecizate de grapefruit roșu, origine Turcia, la care nivelul de pesticide clorpirifos pesticid neautorizat în Uniunea Europeană, a fost mai mare decât limita detectabilă care este de 0,01 mg per kg fruct.
Din păcate, consumatorii află de la ANSVSA după 2-3 săptămâni de la momentul achiziției unor citrice că au fost otrăviți cu pesticide care nu sunt autorizate în Uniunea Europeană, respectiv clorpirifos, isoprocarb și dinotefuran. Astfel de informări postate de ANSVSA pe site-ul său arată faptul că fructele din țări ca Turcia și China nu sunt sigure pentru consum și ne pun în pericol viața!
APC
Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, organizație de utilitate publică, statut obținut prin H.G. nr. 1106/2005, organizație cu activitate neîntreruptă de peste 32 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), membru în Organizația Europeană a Consumatorilor din anul 2005, singura organizație de consumatori din România calificată să introducă acțiuni în justiție în baza Directivei nr. 1828/2020 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor (https://ec.europa.eu/info/
Citește și: