Doctorul Mihai Craiu abordează subiectul pacienților bolnavi de astm, într-o postare pe contul său oficial de Facebook: „In ultimele săptămâni am primit la CPU INSMC "Alessandrescu-Rusescu" câțiva pacienți cu astm/wheezing recurent care s-au agravat după nebulizarea de Ventolin, aparent administrat în doză corectă. Care ar putea fi explicația?”
„Excepțional de rar există pacienți astmatici cărora adrenergicele (cu durata scurtă de acțiune cum este Ventolinul sau cu durată lunga de acțiune cum sunt Salmeterolul, Formoterolul etc) le fac rău, deoarece accentuează spasmul bronșic. Din cauza unei particularități a receptorului beta-adrenergic... Un singur aminoacid, in poziția 16 a receptorului este înlocuit (arginină cu glicină), si totul funcționează invers...”, menționează Mihai Craiu.
Important de știut este următorul lucru: „Conform prospectului această soluție se administrează DOAR injectabil, deoarece are un pH foarte acid, de 3.5. Adică ar irita, ca o arsură. De ce? Pentru că este diluat cu ACID SULFURIC! Nu utilizați Ventolin injectabil în aparatul de nebulizat!!!!
Soluția pentru actuala criză de aprovizionare (căci familiile au nebulizat soluția injectabilă deoarece nu se găsește usor soluția de nebulizat) este administrarea de Ventolin spray cu babyhaler (sau orice alt spacer) cu mască, la copilul mic, cu vârstă până in 4 ani”, afirmă Mihai Craiu.
Sursa: facebook.com
Surse foto: istockphoto.com