Din câte se pare, mișcările antivaccinare au avut efecte vizibile asupra ratei de imunizare din Europa, care a scăzut alarmant. Numărul epidemiilor cu rujeolă au crescut îngrijorător de mult mai ales în Italia și România. În prima luna a anului 2017 au existat 200 de cazuri de rujeolă în Italia. În ceea ce privește România, începând cu ianuarie 2016 s-au înregistrat aproximativ 3,400 de cazuri, dintre care 17 s-au soldat cu decese.
Rujeola, sau pojarul, cum mai este cunoscută în popor, este una dintre bolile copilăriei cu origine virală. Este foarte contagioasă, contactul cu virusul rujeolic conduce aproape de fiecare dată la îmbolnăvire. Se răspândește direct, prin intermediul secrețiilor nazale, salivei, strănutului sau episoadelor de tuse, iar indirect, prin contactul cu obiectele contaminate, deși aceste cazuri sunt foarte rar întâlnite.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, rata de vaccinare din România este de 86%, mult sub procentajul de 95% recomandat pentru o imunizare corectă. În timpul ultimilor 10 ani, s-a observat o scădere a numărului copiilor vaccinați din cauza așa-ziselor mișcări antivaccinare. Alături de România și Italia, în rândul statelor europene ce au o imunizare slabă împotriva rujeolei se numără și Franța, Germania, Polonia, Ucraina și Elveția.
Surse: globalnews.ca, independent.co.uk, bbc.com.