Treieratul grâului este în plină desfășurare anul acesta în Buzău și cu foarte mare succes. Conform declarațiilor fermierilor, recoltele promit în jur de 7.000 kg de grâu la hectar, însă fără erbicid, ar fi cu până la 30% mai scăzute.
Peste jumătate dintre agricultorii români folosesc eribicide pe bază de glifosat, menționând faptul că nu se găsește un alt înlocuitor!
Experţii de la Organizația Mondială a Sănătații au atras atenţia în urmă cu patru ani că glifosatul afectează materialul genetic al omului și ar putea cauza cancer. Erbicidul ar ataca sistemul hormonal şi ar putea afecta fertilitatea.
Erbicidul trebuie utilizat cu mare atenție și trebuie ținut cont de faptul că boala nu se declanșează la contactul imediat cu substanța, ci la acumularea substanței în corp de-a lungul timpului, prin intermediul alimentelor contaminate.
Parlamentul de la Viena a aprobat, marţi, o lege care interzice folosirea glifosatului, "în numele principiului precauţiei". Austria devine, astfel, primul stat-membru al Uniunii Europene care a a interzis acest erbicid în numele "principiului precauţiei". Există voci care se opun, fiind o decizie contrară reglementărilor europene, care permit utilizarea lui până în decembrie 2022.
În Franța mai multe petiții care doreau interzicerea acestui erbicid au dus către un plan al președintelui Macron care va elimina utilizarea glifosatului. Olanda, Germania, Belgia urmează planuri asemănătoare, iar multe alte țări din afara UE le urmează, precum Columbia, Sri Lanka, Vietnam, El Salvador, Arabia Saudită, Kuweit, Qatar, Bahrain, Oman și Emiratele Arabe Unite.
Surse: digi24.ro, romanialibera.ro, observator.tv