Evenimentele tragice din România care s-au petrecut în ultima vreme ne dau de înțeles că o astfel de aplicație este necesară și că trebuie să ne luăm tot timpul măsurile de precauție necesare.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale susţine faptul că în situaţia unui apel de urgență la 112, STS nu identifică locul telefonului şi nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul. Conform comunicatului de presă emis vineri, STS declară: „Toate aceste informații sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc și sunt disponibile la nivelul operatorilor și dispecerilor implicați în gestionarea cazului."
Cu toate acestea, STS vine în sprijinul oamenilor cu o aplicație dezvoltată specific pentru localizarea apelurilor telefonice. Aplicaţia „Apel 112" face posibilă transmiterea coordonatelor geografice ale apelantului la momentul iniţierii apelului de urgenţă către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.
Pentru a folosi această aplicaţie, utilizatorii trebuie să aibă serviciul de date activat pe abonamentul sau cartela pre-paid pe care o deţin.
„Apel 112 este o aplicaţie pentru telefoanele mobile cu sisteme Android şi iOS, capabilă să genereze infomaţia de localizare şi să transmită poziţia geografică a telefonului.
Aplicaţia foloseşte conexiunea de date (internet) şi serviciul de localizare ale telefonului mobil (GPS) pentru a transmite către sistemul informatic al serviciului de urgenţă 112 informaţia de localizare în format AML (Advanced Mobile Location), conţinând coordonatele geografice ale telefonulului mobil.
Aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată pe telefoane din magazinele de aplicaţii Google Play şi AppStore şi nu necesită înrolarea utilizatorului într-un sistem informatic al SNUAU." declară STS pe ste-ul oficial.
Surse: sts.ro, digi24.ro, forbes.ro