Mari actori si vedete l-au omagiat pe cel mai iubit cuplu de actori din Bucurestii perioadei interbelice - "STROE si VASILACHE"
FLORIN PIERSIC, HORATIU MÃLÃELE, HORIA MOCULESCU, CRISTINA DELEANU si EUGEN CRISTEA, STELA POPESCU si ALEXANDRU ARSINEL, CRISTINA STAMATE, ADRIAN ENACHE, ANA MARIA DONOSA, LILIANA MOCANU, CRISTIAN SIMION, NAE ALEXANDRU si DANIELA CRISTEA, alãturi de maestrul de ceremonie Eugen STROE, fiul actorului omagiat N.STROE, au tinut sã sãrbãtoreascã pe scena Sãlii SAVOY cel mai iubit cuplu comic al perioadei interbelice.
Au tinut sã fie prezenti la spectacolul regizat de maestrul Bitu Fãlticineanu si sefii de la F.C.STEAUA - Valeriu Argãsealã si Tea Sponte împreunã cu sotiile, actorii Victor Yila si Rãzvan Popa, Octavian Ursulescu, sotii Carmen di Sorin Mãrcus, "nasii" cuplului IULIANA MARCIUC - ADRIAN ENACHE (acesta a sustinut un recital pe scena teatrului al cãrui angajat este) sau muzicianul Mircea Florian, creator și interpret de muzicã folk, electronicã și experimentalã.
STROE si VASILACHE
A fost unul dintre cele mai îndrãgite cupluri umoristice, înscris cu litere de aur în istoria Teatrului de Revistã si a Revistei românesti.
„Ei rãmân în istoria Revistei românesti nu numai cu valoarea artei lor, ci mai presus de toate, cu gestul - care adesea mi se pare incomensurabil, de a fi trãit si de a fi murit prieteni" - scria Aurel Storin în cartea sa „Farmecul discret al revistei".
N.STROE (1905-1990) ºi Vasile VASILACHE (1907-1944 - a murit în timpul bombardamentului asupra Bucurestilor din 4 aprilie!) si-au legat numele si notorietatea si de emisiunea "Ora veselã" care se transmitea la Radio București în fiecare duminicã de la ora 14.30. Prima emisie a avut loc pe 9 ianuarie 1929, iar de-atunci nimeni nu a mai uitat refrenul: "Alo, alo, aici e radio / Stroe si Vasilache, lache, lache..." . Putini sunt aceia care stiu cã cei doi au jucat si au realizat si un filmul „Bing Bang" (1934) - film sonor, printre cele mai vechi pãstrate în întregime si primul film muzical românesc. Apoi, în 1935, au mai realizat si filmul „Ora veselã". Au jucat la Teatrele Alhambra, Atlantic, Cãrãbus, N.STROE fiind cel care a dat numele Teatrului satiric-muzical "Constantin Tãnase".
Printre slagãrele scrise si compuse de N.STROE este suficient sã ne amintim de "Trurli Trurli", "Du-mã acasã, mãi tramvai", "Morãriþa", "Ninge, ninge" sau "Dragoste, poveste veche".
La finalul spectacolului a avut loc lansarea cãrtii „STROE si VASILACHE. APLAUZE" semnatã de Eugen STROE (Editura „24 Ore"-Iasi). Cartea a fost lansatã în acest week-end si la Biblioteca "Ioan C.Stoican" din comuna bãcãuanã Rãcãciuni, locul unde s-a nãscut actorul N.STROE si unde Casa de Culturã îi poartã numele. Eugen Stroe a avut parte de douã surprize: înmânarea unei fotocopii a certificatului de nastere a lui N.STROE si acordarea Titlului si Diplomei de Cetãtean de Onoare al comunei Rãcãciuni.