Potrivit cotidianului, au avut loc dezbateri aprinse in legatura cu acest subiect, dar s-a hotarat ca este in interesul fundamental al copilului sa fie alaptat cel putin pana la varsta de 2 ani.
Numeroase studii au aratat ca alaptatul la san are avantaje majore atat pentru mama cat si pentru copil, stimuleaza dezvoltarea psihica, dezvoltarea motorie si reduce riscul obezitatii.
Cu toate aceastea, nu toate mamicile pot alapta, asadar apar multe nelamuriri in legatura cu acest subiect controversat.
In mod teoretic, daca o mamica nu poate sa alapteze, din motive medicale, Consiliul ii va pune la dispozitie o doica. Este insa neclar care sunt criteriile prin care se va hotari daca o mama poate alapta sau nu.
Carrie Murphy, redactor la Mommyish, un site relevant pentru tinere mamici, aduce in discutie: "Cu cine vor locui doicile, cine le va plati salariul?, Cine va decide daca o mama poate sa alapteze sau nu ?"
Chiar si in Statele Unite s-au demarat cateva programe ce au descurajat hranitul cu biberonul, dar alaptatul nu a fost niciodata obligatoriu prin lege.
In 2012, primarul de atunci al New York-ului a introdus in legislatie programul Latch On, care ingreuna mamelor accesul la formulele de lapte praf cat timp erau internate in spital (puteau fi eliberate numai prin prescriptie medicala), obligand totodata medicii sa consilieze proaspetele mamici si sa le explice avantajele alaptatului.
Marie Claire Bakker, membra a Leche Group, un grup de sprijin pentru mamicile americane, si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu aceasta initiativa a guvernului arab, argumentand: "In aceasta perioada vulnerabila, o mama care se lupta cu probleme ce privesc alaptarea trebuie incurajata, in niciun caz presata sau amenintata."
In tara noastra, alaptatul nu este obligatoriu prin lege dar tinerele mamici sunt sfatuite sa aleaga aceasta varianta de hranire pentru micutul lor datorita multiplelor avantaje pe care le ofera alaptatul.
Surse: www.vancouversun.com; Sursa: www.huffingtonpost.com, www.muslimvillage.comw