Termenul final fixat de minister este miercuri, 22 octombrie 2014 - iar versiunile de manual digital pot fi consultate de oricine pe http://manuale.edu.ro/. Redam mai jos intrebarile esentiale care ar trebui sa se regaseasca pe lista fiecarui invatator atunci cand alege noile manuale.
1. Ofera manualul o experienta integrata de invatare? Noile manuale ar trebuie sa respecte, cu adevarat, principiile invatarii integrate. Mai concret, ar trebui ca invatatorii si elevii sa poata trece cu usurinta de la versiunea tiparita la cea digitala si invers. Propun aceste manuale continuitate de studiu de la o disciplina la alta - sau abordarea integrata este superficiala?
2. Editura va sprijina in utilizarea manualului digital? Este prima data in Romania cand vorbim de manuale digitale utilizate la clasa. Provocarile sunt mari, de aceea, cu siguranta invatatorii de clasa I si a II-a vor avea nevoie de suport in utilizarea efectiva a acestor manuale digitale.
3. Manualul este pe placul elevilor? Este important ca elevii sa invete cu placere si sa prinda drag de manualele pe care vor invata intregul an. Acest lucru se va reflecta in rezultatele lor. Cu siguranta vor invata mai usor daca manualul contine personaje frumos desenate, in acord cu preferintele lor - personaje care ii pot calauzi pe copii in invatare.
4. Sunt manualele cu adevarat interactive? Un manual digital bun nu este doar o versiune electronica a formatului tiparit. Animatiile, inregistrarile audio, simularile, exercitiile ii pot ajuta pe elevi sa intre "in actiunea" lectiei cu conditia sa ofere o interactivitate autentica.
5. Nu doar invatare, da? Vechile manuale erau bazate mai multe pe partea de predare. Noile propuneri ar trebui sa contina recapitulari evaluari etc. Putine manuale chiar ofera si sectiuni de ameliorare, dezvoltare si consolidare. Pana la urma, este bine ca elevii sa stie in permanenta unde se situeaza ca nivel de invatare.
6. Sunt manualele placute din punct de vedere grafic? O grafica aglomerata, neaerisita, cu culori terne nu va putea sa genereze o invatare de placere si astfel, nici de calitate.
7. Pregatesc elevii pentru viata? Avem nevoie ca actualele generatii de elevi si viitoarele generatii de profesionisti sa fie pregatiti pentru provocari, sa stie sa gaseasca solutii si sa le implementeze. De aceea, este important ca invatarea sa urmareasca acest deziderat si noile manuale sa fie actuale, ancorate in realitate.
Aici poti gasi tutoriale legate de cum puteti folosi noile manuale digitale din punct de vedere tehnic si nu numai.