Principala problemă asupra căruia medicul a atras atenţia a fost următoarea: în secţia de terapie intensivă de la "Marie Curie" există prea puţine locuri, iar cererile de internare sunt foarte mari: în această secţie se află 27 de paturi, iar zilnic intervin 20-30 de solicitări de internare pentru copii din toată ţara. "Peste 20 de cereri în aşteptare o să vină unul de la Iaşi, unul e în incubatorul de transport arhiplin, 110 % grad de ocupare. A trebui să facem lucruri anormale. Un alt pacient pe care speram să-l mai ţinem, să vedem că evoluează bine, o să-l mutăm în altă parte. Sperăm să se întâmple bine cu ei. Asta este ceea ce se întâmplă în fiecare zi...Zilnic trăim coșmarul copiilor care nu au loc… Avem mereu între 10 și 30 de copii pe lista de așteptare. Putem umple o secție doar cu ei… De când am început să monitorizăm informatic ocuparea secției, am scos la lumina cifre dramatice: zeci de nou-născuți care nu au murit pentru că i-am tratat prost, ci pentru că nu i-am tratat deloc", a spus Cătălin Cârstoveanu.
Cunoscut şi sub numele de "Îngerul Copiilor", şeful secţiei de Terapie Intensivă pentru nou-născuţi a explicat de ce ar fi nevoie pentru a nu se mai ajunge în situaţia de a nu putea fi trataţi toţi copiii care au nevoie de ajutorul medicilor de la "Marie Curie": "România are nevoie de 100 de paturi de terapie intensivă pentru a opri acest coșmar. 20 dintre ele vor fi create de noi, cu ajutorul fiecăruia dintre voi, la Marie Curie. Construim un corp de spital cu 20 de paturi, dedicate în mod special chirurgiei neonatale: cardiochirurgie, chirurgie generală, neurochirurgie, ORL, oftalmologie, ortopedie."
În urmă cu 7 ani, medicul Cătălin Cârstoveanu, cu sprijinul campaniilor de strângere de fonduri derulate de mai multe ONG-uri, a reuşit să transforme secţia ATI pentru nou-născuţi în cea mai modernă din sud-estul Europei. Cele 27 de locuri existente acolo nu mai sunt acum suficiente, de aceea acesta este implicat, alături de Asociaţia Inima Copiilor (cu sprijinul acesteia au putut fi operaţi copii cu malformaţii cardiace grave la "Marie Curie"), într-o campanie de strângere de fonduri pentru extinderea secţiei, prin construirea unui corp de spital nou. Pentru ca spitalul să poată primi 500 de nou-născuţi cu probleme grave, s-a estimat că ar fi necesare aproximativ 5 milioane de euro.
Preşedintele Asociaţiei Inima Copiilor, Alexandru Popa, a ţinut să vorbească despre situaţia actuală de la Spitalul "Marie Curie": "În mod evident, este o listă de așteptare destul de lungă pentru a fi admiși acești copii, care se nasc cu probleme medicale grave, în secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Marie Curie, care este de departe cea mai bună din țară. Aș vrea să mai fie câteva astfel de secții, ca să nu mai fie cerere atât de mare pentru București, pentru că sunt anumite patologii care, la noi în țară, pot fi tratate doar aici, la București..."Un loc se eliberează doar atunci când un copil pleacă acasă vindecat sau, Doamne ferește, se prăpădește. Și nu se pleacă atât de repede acasă, timpul de stat în secție este destul de lung. Se poate sta 2-3 luni, se poate sta și 2-3 ani, spre exemplu un pacient cu sindrom de intestin scurt. Am avut o pacientă care a stat 4 ani fără două luni."
Ce se întâmplă la "Marie Curie" a ajuns în atenţie şi datorită site-ului e-neonat.ro (acesta prezintă lista de aşteptare a copiilor ce au nevoie de un loc la Terapie Intensivă, dezvăluind zilnic numărul cererilor de internări). Potrivit acestuia, ieri, la secţia ATI de la "Marie Curie" se aflau internaţi 27 de copii, exista o supralocare de alte 7 locuri, iar 19 copii se aflau pe o listă de aşteptare.
Altă problemă semnalată de medicul Cătălin Cârstoveanu este: "Am rămas din septembrie fără bani în progamul de sănătate, am informat Ministerul Sănătății, ştie toată lumea. Operaţiile nu aşteaptă. Pe octombrie, noiembrie, decembrie şi primele luni din anul viitor o să fie complicat."
"Îngerul Copiilor" solicitase Ministerului Sănătăţii, la începutul anului, suma de 2,5 milioane lei pentru Secţia de Terapie Intensivă pentru nou-născuţi de la "Marie Curie", dar nu a primit întreaga sumă solicitată.
După semnalarea acestei situaţii, spitalul a primit suma de 800.000 de lei, iar Inspecţia Sanitară de Stat şi Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii au precizat că se va efectua o evaluare a modului în care este gestionată activitatea în Spitalul "Marie Curie".
Citeşte şi: Fotografii şi mărturii şocante:condiţiile din spitalele de pediatrie ale României
Surse: digi24.ro, hotnews.ro, mediafax.ro, stirileprotv.ro, romania.europalibera.org
Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com