Tot ce trebuie să știi despre uleiurile esențiale și aromaterapie

Tot ce trebuie să știi despre uleiurile esențiale și aromaterapie

Bianca Geica - Redactor Senior

Uleiurile esențiale au devenit tot mai căutate, în ultimii ani, datorită beneficiilor lor pentru sănătate și frumusețe, recunoscute încă din antichitate. Ele pot fi folosite individual sau în amestecuri complexe, atât în scopuri terapeutice, cât și în cosmetică, pentru îngrijirea și vindecarea pielii. Uleiurile esențiale sunt, de obicei, administrate fie prin aplicare locală pe piele, fie prin aromaterapie, care se practică la scară tot mai largă.

Află tot ce trebuie să știi despre uleiuri esențiale și aromoterapie - ce este aromoterapia, cum funcționează și ce tipuri de uleiuri esențiale pot fi folosite în aromoterapie!

femeie care miroase o sticluta cu ulei esential

Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esenţiale sunt versiuni concentrate ale esențelor naturale regăsite în plante, din care sunt extrase prin procesul de distilare din scoarţa, florile, tulpinile, frunzele şi rădăcinile plantelor. Uleiurile esenţiale sunt lichide lipsite de culoare, cu miros plăcut, cu un indice refractiv ridicat, fiind foarte puternice și concentrate, astfel încât pot acționa asupra punctelor de presiune și pot revigora.

Numeroase culturi din istoria umanităţii au folosit uleiurile esențiale mai ales pentru beneficiile lor terapeutice şi medicinale, aromoterapia fiind, de departe, cea mai cunoscută utilizare a multor produse de acest gen. Caracterul lor versatil, proprietățile lor antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii, alături de funcția de stimulare a imunității, de cea de stimulare hormonală, glandulară, emoțională, circulatorie, dar și de efectele calmante sau cele asupra memoriei și asupra stării de alertă, toate au fost cercetate de numeroși oameni de știință.

Există diverse metode prin care uleiurile esențiale pot fi administrate în cantități mici, cum ar fi inhalațiile, masajul sau simple aplicații topice pe piele, iar în cazuri rare se administrează intern. Inhalațiile și aplicațiile externe ale uleiurilor esențiale pentru conferirea unui echilibru mental și fizic sunt bazele aromoterapiei.

Ce este aromoterapia și cum funcționează

Aromoterapia este o ramură a medicinii alternative, care presupune folosirea uleiurilor esențiale pentru a susține starea de bine atât pe plan fizic, cât și emoțional. S-a dovedit faptul că aromoterapia poate fi folosită atât în prevenirea anumitor afecțiuni, cât și pentru tratarea lor sau, cel puțin, pentru ameliorarea anumitor simptome. Numeroase civilizații străvechi, precum egiptenii, chinezii sau civilizația hindusă apelau la această terapie complementară și alternativă de cel puțin 6000 de ani.

femeie care face aromaterapie

Deși beneficiile sale asupra sănătății fizice și psihice sunt recunoscute încă din antichitate, aromoterapia a intrat tot mai mult în atenția publicului larg abia la finalul secolului trecut, fiind apreciată și în prezent datorită efectelor sale uimitoare asupra organismului. Terapia cu uleiuri esențiale este cunoscută pentru faptul că poate contribui la reducerea stresului, iar în zilele noastre, ele sunt tot mai căutate pentru rolul lor în terapii ce se leagă de tulburări de somn sau de prezența unor afecțiuni oncologice, dar și pentru faptul că sunt organice și au capacitatea de a susține corpul asigură o stare de bine.

Modurile de aplicare ale aromoterapiei includ:

  • difuzie aeriană: pentru parfumarea spațiilor sau dezinfectări aeriene;
  • inhalare directă: pentru respiratorii dezinfecție, decongestionant, expectoratie precum și efectele psihologice;
  • aplicații topice: pentru masaj general, băi, comprese, îngrijire terapeutică a pielii.

Forme de aromoterapie

Aromoterapia poate fi folosită în mai multe forme, în așa fel încât beneficiile și proprietățile uleiurilor esențiale să fie cât mai valorificate. Astfel există:

  • aromoterapia cosmetică, ce presupune utilizarea anumitor uleiuri esențiale pentru piele, corp, față și în cadrul anumitor produse pentru păr, ce au efecte variate, cum ar fi de curățare, de hidratare, de uscare sau de tonifiere;
  • aromoterapia prin masaj. Folosirea uleiurilor pure de semințe de struguri, de migdale sau de jojoba poate avea efecte deosebite într-un masaj;
  • aromoterapia medicală. Rene-Maurice Gattefosse, fondatorul aromoterapiei moderne, a folosit uleiuri esențiale pentru masaj pentru pacienți în timpul intervențiilor chirurgicale, bazându-se pe efectele lor în privința ameliorării diferitelor probleme medicale identificate;
  • aromoterapia ca terapie olfactivă, prin care se urmărește stimularea stării de bine de la nivel emoțional, instalarea calmului, relaxarea și întinerirea trupului;
  • psiho-aromoterapia, în cadrul căreia sunt stimulate diferite stări și emoții prin folosirea unor uleiuri dătătoare de relaxare, de revigorare și care creează o amintire plăcută.

Ce uleiuri esențiale pot fi utilizate în aromoterapie

Există câteva uleiuri esențiale pe care oricine ar trebui să le aibă în casă, datorită beneficiilor și proprietăților lor. Ele pot fi folosite atât în aromoterapie, cât și pentru masaj, inhalații sau băi relaxante. Este, însă, foarte important să ne asigurăm că uleiurile pe care le folosim sunt pure, nu conțin SLS (lauril-sulfat de sodiu), uleiuri minerale, coloranți artificiali, parfumuri artificiale, parabeni sau silicon.

mai multe sticlute cu uleiuri esentiale intre plante

Iată ce uleiuri esențiale pot fi utilizate în aromoterapie:

Uleiul esențial de salvie (Clary Sage)

Uleiul esențial de salvie are diferite proprietăți terapeutice. Este un tonic pentru uterul femeilor și este benefic în problemele asociate acestuia, poate să contribuie și la reglarea menstruației, la ușurarea tensiunilor, a crampelor musculare, dar are și proprietăți afrodisiace. De asemenea, ajută la reglarea producției de sebum, așa că poate fi utilizat atât pentru pielea uscată, cât și pentru cea grasă, pentru acnee, pentru riduri și pentru controlul celulitei.

Uleiul esențial de eucalipt

Uleiurile esențiale pe bază de eucalipt sunt folosite pentru a regla și activa diverse sisteme, cum ar fi sistemul nervos de exemplu, în caz de nevralgii, dureri de cap și stări de slăbiciune. În același timp, este util pentru contribuția la întărirea sistemului imunitar.

Infecțiile gâtului, tusea, bronșita, astmul și sinuzita sunt și ele ameliorate datorită uleiurilor din eucalipt. Mai mult, uleiul esențial de euclapit este util și pentru probleme ale pielii și s-a constatat că inclusiv artrită reumatoidă și durerile musculare și articulare pot fi diminuate grație acestui ulei.

Uleiul esențial de Geranium (mușcată)

Uleiul esențial de mușcată este utilizat pentru pentru controlul emoțiilor și tulburări ce țîn de stres și de anxietate. De asemenea, este recunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și se recurge la el și că ingredient natural util în ameliorarea endometriozei. Totodată, acest tip de ulei este util în infecții în gât, poate avea efecte benefice în dereglările ce afectează sângele în caz de diabet și pentru tulburările asociate menopauzei.

Uleiul esențial de lavandă

Uleiul esențial de lavandă este, de departe, unul dintre cele mai populare, având, în principal, efecte calmante. De asemenea, uleiul de lavandă și-a dovedit proprietățile antibacteriene și antifungice, mai ales când antibioticele nu fac față suficient. În studii clinice s-a arătat că uleiul de lavandă poate fi utilizat în ameliorarea dismenoreei primare, dovedind rezultate promițătoare din acest punct de vedere.

Uleiul esențial de lămâie

Uleiul esențial de lămâie este folosit mai ales pentru a-și aduce aportul în stimularea funcționării sistemului imunitar, dar și pentru a reduce din durerile ce apar în primul stadiu al procesului de travaliu. Totodată, are efect în a controla greața și vărsăturile, dar are și proprietăți care vor contribui la creșterea moralului.

Uleiul esențial de peppermint (mentă)

Uleiul esențial de peppermint are efecte antiinflamatorii, analgezice, antiinfecțioase, antibacteriene, antiseptice, antispasmodice, astringențe, digestive, carminative, antifungice, dar și nervine, vasoconstrictoare, decongestionante și efecte benefice pentru stomac. Dacă este aplicat la nivelul capului și al tâmplelor, acționează asupra durerilor de cap.

Uleiul esențial de rozmarin

Uleiul esențial de rozmarin acționează asupra aparatului digestiv, ameliorând manifestările neplăcute din indigestie, constipație și colită. De asemenea, acționează și că tonic pentru ficat și pentru vezica biliară, având și acțiuni benefice asupra aparatului cardiovascular. Astfel, este util pentru reglarea nivelului tensiunii arteriale și poate să contribuie la întârzierea rigidizării arterelor. Totodată, are și proprietăți stimulatoare asupra sistemului nervos.

Uleiul esențial de ylang-ylang

Uleiul esențial de ylang-ylang acționeaza pozitiv asupra bătăilor inimii și asupra respirației rapide, de aceea este potrivit pentru a fi folosit în caz de șocuri, de traume. Este și antidepresiv, având proprietăți euforice, oferind o stare de bine, de aceea este recomandat în caz de anxietate, depresie, hipertensiune, frigiditate, stres și palpitații.

Cât de sigură este aromoterapia?

Au existat dintotdeauna controverse în ceea ce privește siguranța utilizării uleiurilor esențiale, însă până acum nu sunt studii care să demonstreze că ele sunt dăunătoare. În general, uleiurile esențiale sunt sigure, având efecte adverse minime, atunci când sunt folosite corect.

Aromoterapia este un dar natural și non-invaziv pentru oameni, cu ajutorul căreia nu sunt reduse doar manifestările neplăcute, dar și întreg organismul se poate revigora. Această formă de terapie nu se folosește doar cu rol preventiv, ci se poate recurge la ea și în stadiile acute sau cronice ale unei boli.

Cu uleiurile esențiale SOiL este mult mai ușor să ai grijă de sănătatea ta și a familiei tale! Uleiurile esențiale SOiL sunt 100% pure, organice, certificate de o autoritate în domeniu – ECOCERT Franța. SOiL nu folosește ingrediente toxice precum cele petrochimice, parabeni, parfumuri sintetice sau coloranți, ceea ce înseamnă că sunt naturale și sigure! Află mai multe informații despre uleiurile esențiale și utilizarea lor pe site-ul www.soilromania.ro.

Articol realizat cu ajutorul SOiL Aromoterapie.

  • Surse: soilromania.ro, healthline.com, webmd.com, youngandliving.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    © 2025 Qbebe