Mult din acest sange se duce catre sani, astfel ca acestia devin mai sensibili iar tu nu vei mai putea sa renunti la sutien, pentru ca mameloanele vor deveni mai mari si mai inchise la culoare.
Te gandesti: “Sunt insarcinata. Abia astept sa spun tuturor, dar oare nu este mai bine sa astept pana dupa vizita la medic?”
Bebelusul tau este cat un bob de orez! |
Ce se intampla cu BEBELUSUL TAU in saptamana 5 de sarcina
In saptamana 5 de sarcina, se dezvolta sistemul nervos al micutului tau, oasele, muschii si chiar si inima. Aceasta din urma se va imparti in atrii si ventricule si va incepe chiar sa pompeze sange. Din fericire pentru tine si pentru silueta ta, nu vei suferi nicio transformare fizica semnificativa, asa ca cei din jur nu ar putea ghici ca esti insarcinata.
Din pacate, se poate intampla sa te confrunti cu o sarcina extrauterina, atunci cant ovulul fertilizat se fixeaza in afara uterului, intr-una din trompele uterine. Nu te alarma, insa, deoarece probabilitatea de aparitie a unei asemenea sarcini este de 1 la suta si creste daca in trecut s-a intamplat sa suferi de o boala inflamatorie pelviana.
Sarcina extrauterina se manifesta dupa cum urmeaza: vaginale, dureri abdominale, greata. O parte dintre aceste simptome sunt identice cu simptomele normale de sarcina, asadar este dificil uneori de a stabili un diagnostic - cea mai buna metoda este de a masura nivelul de Gonadotropina corionica umana din sange. Daca nivelul de GCU din sange nu creste, poti suspecta ca sarcina ta este una extrauterina.
Daca diagnosticul se confirma, e posibil ca medicul tau sa te opereze de urgenta, pentru a impiedica afectarea pe termen lung a trompelor uterine. In afara de aceasta problema, trebuie sa fii atenta ca nu cumva sa ai sarcina molara (probabilitatea aparitiei ei este una la 1.000 de sarcini) - in care ovulul fertilizat este anormal inca din momentul conceperii, motiv pentru care nu se poate dezvolta pentru a ajunge la stadiul de fat.
Cu toate acestea, este important de stiut faptul ca majoritatea femeilor au o sarcina normala, fara complicatii. Este adevarat ca trebuie sa fii atenta, dar nu e nevoie sa te stresezi mai mult decat este cazul, asa ca pastreaza o atitudine pozitiva asupra lucrurilor, nu te descuraja si nu ezita sa-I ceri parerea medicului tau acolo unde ti se pare ca ceva nu merge bine.
Ce se intampla cu CORPUL TAU in saptamana 5 de sarcina
Nu iti vei da seama de foarte multe schimbari in saptamana a cincea de sarcina, insa nu ai cum sa ratezi primele semne ale sarcinii, cum ar fi nevoia de a urina des sau senzatia de disconfort in zona sanilor. Cu toate acestea, greturile de dimineata si oboseala vor deveni din ce in ce mai acute:
- Greturile de dimineata pot incepe in saptamana 5 de sarcina, dar asta nu inseamna ca le vei avea regulat de acum inainte. In plus, aceste greturi apar nu doar dimineata, ci in orice moment al zilei, la fel cum unele femei le experimenteaza doar in primul trimestru de sarcina, pe cand altele pe intreaga durata a ei. Poti sa scapi de aceasta senzatie daca bei apa minerala, ceai de ghimbir sau daca mananci biscuiti sarati.
- Oboseala resimtita este probabil cea mai acuta senzatie in saptamana 5 de sarcina, si poate fi combatuta daca te odihnesti ziua, eviti consumul de cafea, care poate afecta dezvoltarea micutului tau si nu uiti de exercitiile fizice. In felul acesta, nu vei lua foarte mult in greutate si te vei mentine plina de energie.
Sfaturi si trucuri pentru saptamana 5 de sarcina
- Nu uita sa faci sport cat de des poti, fara a exagera.
- Mentine un stil de viata sanatos, bazat pe consumul de fructe si legume, dar si pe carne (bogata in proteine).
- Evita consumul de cafea, ceaiuri puternice (cum ar fi ceaiul verde sau ceaiul negru), alcool sau tutun.
- Trateaza greata si oboseala in mod natural, fara a recurge la pastile sau energizante.
- Pastreaza-ti optimismul si nu-ti face mai multe griji decat este cazul.