Ai ajuns in saptamana 27 de sarcina, iar lumina de la capatul tunelului incepe sa fie din ce in ce mai puternica. Esti in ultima saptamana a trimestrului doi, este acel moment cand stii sigur ca inevitabilul se va intampla. Din acest moment trebuie sa fii foarte atenta la miscarile bebelusului si la eventuale contractii. Bebelusii prematuri, desi au sanse mari de supravieture, sunt foarte sensibili si se pot imbolnavi foarte usor. La orice semn care te nelinisteste, suna-ti medicul.
Te gandesti: “De ce la fiecare imagine, reclama, film cu bebelusi toata lumea se intoarce spre mine?”
Bebelusul tau este cat o conopida si cantareste aproximativ 1000 de grame! |
Ce se intampla cu BEBELUSUL TAU in saptamana 27 de sarcina
Cel mic cantareste aproape 900 g in saptamana 27 de sarcina, ceea ce inseamna ca e destul de mare incat aproape toate sistemele lui sa functioneze cat se poate de bine. De aici inainte, va incepe sa se ingrase. Pleoapele, lipite pana acum, se vor deschide, permitandu-i retinei sa formeze straturi care sa devina sensibile la lumina. De aici, informatia va fi transmisa prin nervul optic, abia format si el, catre creier. Astfel, pana sa il nasti tu, cel mic va fi deja obisnuit cu decodarea informatiei obtinute cu ajutorul vazului.
Ce se intampla cu CORPUL TAU in saptamana 27 de sarcina
Esti in saptamana 27 de sarcina, uterul se afla la 7.1 centimentri de buric, iar tu incepi sa te simti din ce in ce mai putin gratioasa. Daca la inceputul acestui trimestru de sarcina te simteai plina de energie, acum lucrurile s-au schimbat complet.
Pana sa intri in cel de-al treilea trimestru, te vei simti mereu obosita si lipsita de forta. Principala cauza este greutatea pe care o porti in cavitatea abdominala si care exercita presiune asupra vaselor de sange, si ele suprasolicitate si destul de prost oxigenate.
Tot ce poti tu sa faci este sa iei scurte pauze din cand in cand si sa te revigorezi ba cu un suc de fructe proaspete, ba cu cateva exercitii fizice: nu e nevoie sa alergi kilometri, ci doar sa iti intinzi corpul pentru a elimina acumularile de tensiune din el.
Sfaturi de sanatate pentru sarcina
- Mananca sanatos si incearca sa eviti fibrele, deoarece pot cauza balonare si gaze intestinale. Pune accentul pe fructe si legume zemoase, pline in vitamine.
- Daca inca nu ti-ai luat concediu medical, ar cam fi timpul sa o faci si nu dintr-un moft: greul de abia acum incepe. Vei fi trista mai emreu, te vei simti incapabila sa iti duci sarcinile la bun sfarsit, ceea ce inseamna ca mai bine stai acasa si te odihnesti decat sa fii ineficienta la locul de munca.
- Informeaza-te cu privire la drepturile pe care le are o femeie insarcinata si cere ceea ce ti se cuvine. Din fericire, aducerea pe lume a unui nou cetatean este protejata de lege, iar mama beneficiaza de cateva drepturi importante. Afla care sunt ele!
- Evita localurile in case se fumeaza, nu iti petrece timpul singura si cauta sa iti gasesti o ocupatie utila.
- Daca stai deja acasa, asta nu inseamna ca trebuie sa te afunzi intre perne si sa dai gata toate serialele de la televizor. Obisnuiai sa pictezi, dar munca ti-ai rapit aceasta pasiune? Acum e momentul sa te reapuci de ea. Si inca un sfat care le-a prins bine multor mamici: de cate ori esti trista, incearca sa te apuci de reparat ceva sau sa canti in timp ce indeplinesti si cele mai marunte activitati. S-ar putea sa ti se para ca spalatul vaselor e o activitate agreabila, in acest fel.