Acum, ca ai ajuns in saptamana 19 de sarcina, esti aproape de jumatatea drumului ar fi cazul sa incepi sa iti planuiesti si viata de dupa aparitia lui bebe.
Camera lui, si toate accesoriile necesare sunt importante. Trebuie sa te gandesti cu atentie si daca la inceput va sta cu voi in camera, sau daca va sta in camera lui. Iar mobilierul, mai ales daca il vrei facut pe comanda, este momentul sa il alegi. Bucura-te de fiecare moment si nu te stresa cand ti se spune ca patutul va fi livrat in doua luni.
Te gandesti : “Am in burta un bebe cu un aruncator de flacari. Altfel nu stiu de unde arsuri stomacale atat de mari!”
Bebelusul tau este cat o nuca de cocos si are aproximativ 227 de grame! |
|
Ce se intampla cu BEBELUSUL TAU in saptamana 19 de sarcina
In saptamana 19 de sarcina, ritmul de crestere al bebelusului tau incepe sa prinda viteza, ceea ce inseamna ca micutul va incepe sa produca un fel de materii fecale primare cunoscute si sub denumirea de meconiu. Nu este cazul sa te impacientezi: este perfect normal, atat timp cat cantitatile nu depasesc limita admisa. In cazul in care acest lucru se intampla, bebelusul ar putea fi in pericol, deoarece acesta este un semn ca dezvoltarea micutului este defectuoasa. Daca aceasta substanta ajunge in lichidul amniotic, pot aparea complicatii la nivelul plamanilor.
Nu exista o metoda de a afla daca cel mic este bine din acest punct de vedere, asa ca va trebui sa astepti pana cand se va naste, iar medicii ii vor face o serie de teste pentru a vedea daca meconiul a patruns in corpul lui. Intr-o nota pozitiva, o sa te bucuri sa afli ca, in saptamana 19 de sarcina, creierul celui mic se dezovolta atat de bine, incat incep sa se formeze ariile corticale senzitive pentru vaz, auz, gust, miros si atingere. In cazul in care ai aflat deja ca urmeaza sa ai o fetita, trebuie sa stii ca ea deja are aproape sase milioane de ovule in ovarele ei, dar o treime dintre ele vor disparea pana in momentul in care se va naste.
Ce se intampla cu CORPUL TAU in saptamana 19 de sarcina
Saptamana 19 de sarcina aduce cu ea schimbari destul de importante la nivelul conformatiei tale. Vei incepe sa simti o usoara durere sub buric, in zona cea mai proeminenta a burtii. Aceasta neplacuta senzatie se datoreaza faptului ca ligamentele abdomenului se intind pentru a-i face loc celui mic.
Pana in aceasta saptamana, uterul ar trebui sa fie vizibil chiar sub buric. Este posibil sa observi ca zona inferioara a abdomenului este oarecum dureroasa din cauza faptului ca abdomenul se dezvolta si intinde ligamentele din jur. Alte simptome pe care o sa le experimentezi includ stari de ameteala, hipotensiune (datorata faptului ca aorta aplica presiune asupra venei cave) si senzatii de lesin. Nu trebuie sa fugi la medic de cate ori ai de-a face cu una dintre reactiile mentionate mai sus : intinde-te in pat si stai pe o parte, pentru a imbunatati drenajul limfatic si circulatia sangelui.
Sfaturi de sanatate pentru sarcina
Probabil ca medicul te-a sfatuit deja ce ai de facut in cazul in care vrei sa calatoresti pe timpul sarcinii. Adevarul e ca nu prea sunt probleme in general, dar pot aparea cateva complicatii de ultim moment, cum ar fi:
- Probleme gastrice si duodenale, precum indigestia sau arsurile stomacale datorate in principiu alimentatiei nesanatoase, de tip fast-food. E posibil sa resimti aceste dureri chiar daca nu esti insarcinata, asa ca pastreaza-ti organismul sanatos in fiecare zi!
- Urinari frecvente, infectii urinale, constipatie.
Din fericire, totul poate fi evitat daca urmezi cateva reguli simple :
- Alege haine dragute, dar in care sa te simti bine.
- Ai grija sa iti intinzi corpul la intervale regulate de timp. Poti incepe cu cateva exercitii usoare de flexie a bratului pe antebrat si a gambei pe coapsa.
- Nu bea bauturi acidulate si nici macar apa minerala : tine mereu o sticla cu apa plata la indemana pentru a evita deshidratarea. In cazul in care calatoria ta dureaza cel putin cateva zile, informeaza-te din timp cu privire la centrele medicale existente in zona.