Te gandesti: “Numai 30 de saptamani pana ce pot sa mananc iar ton cu maioneza si sa beau un pahar de vin rosu.”
Bebelusul tau este cat o o cireasa mare si are intre 30 si 42 de milimetri! |
Ce se intampla cu BEBELUSUL TAU in saptamana 10 de sarcina
Iti vine sau nu sa crezi, dar saptamana 10 de sarcina marcheaza iesirea micutului tau din etapa embrionara si intrarea in cea fetala, ceea ce inseamna ca, de acum inainte, ritmul de crestere al bebelusului va fi unul foarte alert si ca riscul unor malformatii a scazut considerabil.
Asa ca te poti simti usurata. Ai grija, insa: expunerea la orice tip de toxine se poate dovedi daunatoare pentru ccel mic, agravandu-i sistemul nervos si nu numai. Renunta complet la fumat, in cazul in care nu ai facut-o pana acum, fii responsabila si poarta-te cu cel mic cu foarte multa grija! Pana saptamana care urmeaza, organele vitale ale micutului incep sa functioneze, in special creierul, ficatul (care a inceput deja sa produca hematii), rinichii si intestinele, iar nervii maduvei spinarii vor fi vizibili deja.
Ce se intampla cu CORPUL TAU in saptamana 10 de sarcina
Chiar daca vrei sa ascunzi ca esti insarcinata, burtica ta va incepe sa te tradeze serios din aceasta saptamana, deoarece se va rotunji, o vei simti ca este mai tare la atingere, iar talia ta s-ar putea sa iti dea intalnire peste abia cateva luni!
Deoarece pana acum nu ai facut decat sa tratezi greturi si oboseala, te vei bucura sa afli ca, incepand cu saptamana 10 de sarcina, aceste simptome vor incepe sa te supere din ce in ce mai putin, tu te vei simti mai optimista si e posibil chiar sa auzi pentru prima oara cum ii bate inima copilului tau! Te-ai emotionat, nu-i asa? Pana acum, ai avut grija de tine fara sa iti dai seama cu ce scop, dar acum micutul tau sta de vorba cu tine prin bataile inimii lui, asa ca vei incepe sa fii din ce in ce mai constienta de faptul ca vei fi mama cuiva!
Sfaturi si trucuri pentru saptamana 10 de sarcina
- Daca ei peste 35 de ani si te temi de eventuale malformatii genetice, poti recurge la un BVC- biopsie de vilozitati coriale-, testul care poate detecta sindrumul Down. Cel mai bine ar fi sa faci acest test in saptamanile 9-10, deoarece atunci este inofensiv si, pe baza lui, poti discuta cu specialistul ce este de facut.
- Un alt test pe care il poti cere este cel triplu, constand in prelevarea de sange si verificarea nivelului a trei proteine. In urma lui, se pot depista urmatoarele boli: sindromul Down, problemele tubului neuronal si ale coloanei vertebrale, probabilitatea ca bebelusul tau sa se nasca prematur sau defectele de cordon ombilical, cunoscute si ca defecte ale peretelui ventral.
- Alimenteaza-te sanatos, respira aer proaspat si tine substantele nocive la departare. De asemenea, nu uita sa faci sport pentru a evita vergeturile, acumularea de kilograme in plus sau stresul. Ramai optimista si imbratiseaza cu emotie aceasta intreaga experienta!