Saptamana 25 de sarcina. Bebelusului incepe sa-i placa dulcele

Saptamana 25 de sarcina. Bebelusului incepe sa-i placa dulcele

Brigitta Szebenyi - Redactor

Esti in saptamana 25 de sarcina. Te apropii de finalul trimestrului doi. Nu uita sa-ti rezervi cateva clipe doar pentru tine, dar nu-ti neglija partenerul. Si el are nevoie de atentia ta.

Saptamana 25 de sarcina. Bebelusului incepe sa-i placa dulcele Saptamana 25 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 34,6 cm (crestet-calcaie)
Greutate: 660 g

Este cat... o vanata

Bebelusul se dezvolta rapid. Structurile maduvei spinarii sunt in formare, vasele de sange din plamani se dezvolta, oasele i se intaresc. Desi daca s-ar naste in acest moment ar avea nevoie de sustinere pentru a putea respire si ar sta la incubator pentru cateva luni bune, sistemul respirator al micutului se maturizeaza pe zi ce trece. Narile sunt deschise, insa prima respiratie adevarata o va avea abia dupa nastere. Organele genitale sunt perfect formate, daca este baiat, testiculele au coborat. Iar daca este fetita, ovarele produs ovule.

Bebelusul iti poate auzi stomacul miscandu-se si vocea cand canti. De asemenea, micutul devine din ce in ce mai constient de faptul ca se poate misca si exerseaza asta din plin. Isi misca inclusiv degetele de la maini si de la picioare.

Papilele gustative in formare pot detecta deja gusturi, iar bebelusului va incepe sa-i placa "dulcele".
Pe masura ce stratul de grasime se formeaza sub piele, aceasta se netezeste si nu mai este cutata. Parul creste si el si daca l-ai putea vedea in realitate, i-ai putea distinge culoarea.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 37 de saptamani!
 
Saptamana 25 de sarcina. Cum e mama

Daca n-ai inceput deja, este timpul sa faci exercitii Kegel. Incordeaza muschii pelvieni si relaxeaza-i. Ca sa te obisnuiesti cu miscarile, poti incepe atunci cand urinezi cu retinerea jetului. Aceste exercitii iti vor intari muschii.

Vei putea experimenta si dureri bizare in diverse locuri ale corpului. Pot aparea carcei la picioare. Specialistii nu au o explicatie exacta a fenomenului, insa spun ca o cauza pot fi modificarile din sistemul circulator care forteaza vasele de sange. Poti resimti unele dureri si in zona pelviana, cauzate de bebelus care preseaza din interior pe zone sensibile.

Somnul devine din ce in ce mai dificil. Burta este mare si nu poti gasi o pozitie optima de somn. Specialistii recomanda sa dormi intr-o parte, de preferat pe stanga. Ei spun ca aceast este pozitia optima pentru ca sangele sa circule coespunzator prin organismul tau si al bebelusului. Burtica nu iti afecteaza doar somnul, ci si respiratia. Uterul se extinde si iti apasa pe organele interne, inclusiv pe plamani, iar asta va duce le tulburari ale respiratiei, precum si la sforait pe timpul noptii. Somnul va fi intrerupt si de vizitele dese la toaleta, dar si de arsuri. Uterul impinge stomacul spre esofag, iar hormonii sarcinii ingreuneaza digestia, ceea ce presupune ca alimentele vor sta si mai mult timp in stomac.
 
Cauzelor de ordin fizic se adauga probleme de ordin psihic.
Stresul nasterii, stresul de la birou, stresul de a deveni mama, responsabilitatea sunt doar putine elemente care pot da peste cap viata de gravid. Visele sunt si ele o pacoste. Probabil tot de la hormoni, spun specialistii, visele din semestrul doi sunt bizarre si par foarte reale. Pernele te pot scapa din impas. Poti achizitiona perne speciale sau le poti folosi pe cele obisnuite pe care sa le asezi pe langa tine: una in spate pentru sustinere, iar alta intre picioare.

Ca sa te asiguri ca mergi linistita la culcare, incearca niste tehnici de relaxare, de respiratie. Ai grija sa nu bei prea multa apa inainte de culcare, astfel incat sa fii nevoita sa te duci foarte des peste noapte la toaleta. Nu manca alimente acide seara (rosii, citrice) care sa-ti inrautateasca arsurile. ATENTIE: Nu lua niciun medicament pentru somn fara sa ceri in prealabil sfatul medicului care iti urmareste sarcina!
 
Bebelusul este mare, iar miscarile lui le poti resimti foarte bine.
 
Chiar si sotul sau prietenii pot simti loviturile care pun mana pe burtica. Este un moment foarte emotionant sa simti minunea din pantecele unei femei.
Alte aspecte de care ar trebui sa te ocupi incepand cu aceasta saptamana (in cazul in care n-ai facut-o deja) sunt aranjarea camerei bebelusului, vizionarea si chiar achizitionarea unor accesorii necesare (patut, masa de schimbat, carucior, cadita etc.), alegerea numelui bebelusului, pregatirea bagajului pentru maternitate. Nu le lasa pe ultima suta de metri pentru ca sunt multe de facut si daca anumite aspecte sunt nerezolvate iti vor crea un stres in plus.

Fii atenta in continuare la simptome ale nasterii premature si suna la Salvare daca: ai contractii regulate, durere constanta de spate, sangerari vaginale sau scurgeri de fluide de orice fel.

Pe masura ce data nasterii se apropie, medicul te poate chema mai des la control pentru a urmari starea de sanatate. Este posibil un test pentru determinarea tolerantei la glucoza sau pentru depistarea anemiei. In cazul in care nivelul de fier in organism este mic, medicul iti poate recomanda cateva suplimente de fier.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO

Articolul urmator
Știința demonstrează că fiecare viață umană începe în momentul fertilizării, nu la naștere
Știința demonstrează că fiecare viață umană începe în momentul fertilizării, nu la naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Este OK să nu îți placă să te joci cu copilul tău
    Este OK să nu îți placă să te joci cu copilul tău

    Joaca este o activitate importantă pentru dezvoltarea socială, mentală și fizică a copiilor. Când se joacă alături de părinții lor, cei mici dobândesc noi abilități,...

    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum
    Am sângerat până în săptămâna 27 de sarcină, dar copilul meu este perfect sănătos acum

    O femeie de peste hotare povestește că în timpul sarcinii, a sângerat intensiv până la 27 de săptămâni. Din fericire, bebelușul este bine acum.

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    Când începe bebe să zâmbească?
    Când începe bebe să zâmbească?

    Zâmbetul unui bebeluș ar putea topi inima oricui. Uite de la ce vârstă bebe începe să îți încânte privirea cu zâmbetul său.

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Începe Postul Paștelui 2024
    Începe Postul Paștelui 2024

    Pe data de 18 martie 2024 începe Postul Sfintelor Paști pentru creștinii ortodocși. Ce alimente sunt permise, cum trebuie să se roage creștinii și ce tradiții și obiceiuri din...

    Soțul meu a murit acum o săptămână, iar eu sunt însărcinată cu gemeni
    Soțul meu a murit acum o săptămână, iar eu sunt însărcinată cu gemeni

    Să devii mamă este un vis împlinit, pe care îți dorești mult să-l împărtășești cu cei dragi, mai ales cu partenerul tău. Din păcate, viața poate avea pentru...

    Pubertatea începe mai devreme în ziua de azi! Ce trebuie să știe părinții
    Pubertatea începe mai devreme în ziua de azi! Ce trebuie să știe părinții

    Cara Natterson, medic pediatru și Vanessa Kroll Bennett, mamă de 4 adolescenți, cu o experiență vastă în dezvoltarea copilului, povestesc despre cartea pe care au scris-o...

    © 2024 Qbebe