Varicela în sarcină: cauze, simptome și tratament

Varicela în sarcină: cauze, simptome și tratament

Dana Serbanescu

Varicela este o boală care afectează în special copiii, dar se poate întâmpla, uneori, să fie contactată și de adulți. Din articolul de mai jos vei afla detalii despre varicela apărută în timpul sarcinii, astfel încât să știi ce ai de făcut pentru  a evita apariția de complicații care de care mai serioase.

Varicela- ce este

Varicela este o boala infecțioasă, extrem de contagioasă, caracteristică mai ales copilăriei, determinata de virusul varicelo-zosterian, caracterizată clinic printr-o erupție veziculoasă (bășicuțe pline cu lichid) ce survine în mai multe valuri eruptive, cu evoluție obișnuit benignă (ușoară), urmată de instalarea unei imunități durabile, pe toată viața.  

Varicela în sarcină- cauze

Varicela apare din cauza virusului varicela zoster, care este o formă a virusului herpetic . Transmiterea acestuie se face fie prin contactul cu o persoană care are pe piele erupția specifică varicelei, fie prin aer, când o persoană contaminată tușește sau strănută.  Odată ce ai venit în contact cu virusul, va trece, în medie, o perioadă cuprinsă între 14 și 16 zile până când  vor apărea simptomele varicelei.
Evoluția bolii depinde de factori precum: imunitatea mamei, stadiul sarcinii, promptitudinea cu care se administrează un tratament.

Simptomele varicelei

Perioada de invazie (preeruptivă) durează 24-48 de ore și se manifesta clinic prin:
• fenomene generale: febră moderată (38 grade), lipsa poftei de mâncare, astenie, cefalee (dureri de cap), indispoziție, dureri abdominale
• fenomene cutanate: rash preeruptiv (erupție la nivelul pielii, de scurtă durată, rareori hemoragic (la copiii cu imunosupresie, care se poate asocia cu febră mare, frison, dureri musculare), agitație, convulsii
În perioada eruptivă, distribuția se face cutanat și pe mucoase. De obicei, febra însoțește fiecare puseu eruptiv și este în concordanță cu intensitatea erupției.

Varicela în sarcină-riscuri pentru copil

Până în săptămâna a 13-a de sarcină, riscul ca fătul să dezvolte o complicație numită varicelă congenitală este redus. În schimb, între săptămânile 13 și 20 ale sarcinii, riscurile sunt mult mai mari.
Varicela congenitală duce la complicații printre care:
• la nivel cutanat: defecte cutanate, leziuni cicatriceale, hipopigmentatie (decolorare), leziuni buloase
• la nivel de sistem nervos central: microcefalie (dezvoltarea insuficientă a craniului și a creierului), encefalită (inflamația encefalului) intrauterină cu atrofie (degenerare) corticală, convulsii, retard mental
• complicații la nivelul membrelor: hipoplazie (dezvoltare incompletă), atrofie (degenerare) musculară, anomalii articulare, degete absente sau malformate
• la nivel ocular: corioretinită (inflamație a coroidei și a retinei), microftalmie (micșorarea unuia sau ambilor ochi), anisocorie (inegalitate pupilară), cataractă (pierderea parțială sau totală a vederii), atrofie optică
• la nivelul tractului gastro-intestinal: dilatații esofagiene sau reflux gastro-esofagian
• la nivelul tractului urinar: hidronefroza (acumulare de urină în rinichi)

Dacă te vei îmbolnăvi de varicelă în ultimul trimestru al sarcinii, riscurile pentru bebeluș vor fi reduse. Explicația este următoarea: la aproximativ 5 zile după ce vii în contact cu virusul varicelei, organismul tău va începe să producă anticorpi, care vor trece și prin placentă. În aceste condiții, bebelușul este și el protejat.

Periculos este însă dacă te vei îmbolnăvi cu 5 zile înainte de naștere sau la 2 zile după ce naști, întrucât bebelușul nu mai este protejat în niciun fel. Dacă se va întâmpla așa, există un risc de 50% de apariție a varicelei la nou-născuți, care poate fi fatală când nu este detectată la timp și tratată corespunzător.

Primele măsuri pe care medicii le vor lua pentru bebeluș vor fi să-i administreze imunoglobuline contra virusului varicelei, încă din primele clipe de la naștere sau în momentul în care tu vei descoperi pe corp urme ale erupției specifice varicelei.
De asemenea, trebuie să știi că imunoglobulinele respective trebuie administrate oricărui bebeluș născut înainte de 28 săptămâni și la toți prematurii născuți după 28 de săptămâni, ale căror mame nu sunt imune la virusul varicelei.
Nu în ultimul rând, bebelușul va primi și aciclovir intravenos, în cazul în care medicii cred că este indicat, cu atât mai mult cu cât va surveni și febra.

Citește și: Infectii in timpul sarcinii care pot afecta bebelusul

Varicela în sarcină- riscuri pentru mamă

Dacă te vei îmbolnăvi în perioada sarcinii, riscurile pentru tine ar fi:
• pierderea sarcinii
• nașterea prematură
• apariția unei pneumonii variceloase

În cazul în care vrei să rămâi însărcinată și nu ai avut varicelă sau nu ai fost vaccinată contra ei, discută cu medicul pentru a vedea dacă este cazul să-ți faci sau nu vaccinul. Ia în calcul și faptul că va trebui să aștepți până la 3 luni după cea de-a doua doză de vaccin până când să rămâi însărcinată.

Dacă nu ești sigură dacă ești sau nu imună la varicelă, adresează-te medicului pentru a ți se efectua analize de sânge care să confirme sau să infirme acest lucru.
Nu uita că vaccinul anti varicelă nu se va face în timpul sarcinii. Poți să-l faci după ce vei naște (cam la 2 luni după naștere), inclusiv dacă alăptezi.

Varicela în sarcină- tratament

În general, medicul va recomanda un antiviral. Reține însă că acesta nu te va vindeca de varicelă, ci doar va ameliora din simptome (cum ar fi febra și erupțiile) și va preveni complicațiile.
În funcție de stadiul sarcinii, medicul va decide dacă îți va da Aciclovir. Acesta este indicat dacă ai mai mult de 20 de săptămâni de sarcină și va fi cu adevărat eficient dacă este luat în primele 24 de ore de la declanșarea erupției.

De asemenea, ți se poate recomanda să te hidratezi cât mai bine și să te ungi pe zonele afectate de erupție cu creme sau geluri menite să-ți ușureze senzația de mâncărime.

Fii foarte atentă și, dacă vei semnala oricare dintre următoarele simptome, având deja varicelă, cere de urgență ajutor medical. Este foarte posibil să ai nevoie de un tratament efectuat în spital, astfel încât să eviți complicații severe ale bolii. Iată ce ar trebui să te alarmeze:
• Dificultățile în respirație
• Durerile în zona pieptului
• Dureri de cap severe
• Prezența vărsăturilor
• Sângerările vaginale
• Erupțiile care se agravează pe zi ce trece
• Apariția sângerării pe anumite porțiuni de piele cu erupție

Varicela în sarcină- prevenție

Medicii te sfătuiesc, pentru a reduce semnificativ riscul de a contacta varicela în perioada sarcinii, să iei următoarele măsuri:
• Să eviți contactul cu persoanele care au sau despre care bănuiești că ar avea varicelă- Acestea sunt contagioase mai ales înainte de erupțiile de pe piele
• Evită și contactul cu persoanele care au zona Zoster- Întrucât acestea pot activa virusul responsabil cu varicela, este posibil să contactezi de la persoanele respective nu zona Zoster, ci varicelă.

Cea mai sigură formă de protecție contra varicelei rămâne vaccinarea, efectuată înainte să rămâi însărcinată.

Efectuarea unui vaccin

În cazul în care ai contactat virusul varicelei, medicul îți va prescrie imunoglobulină G. Efectul de protecție imunitară obținut în urma administrării de imunoglobulină G nu este de lungă durată. Acesta durează aproximativ trei săptămâni.Dacă în intervalul de 3 săptămâni vei contacta iar virusul varicelei, este nevoie să se efectueze o a doua administrare de imunoglobulină G.

Tu  te-ai gândit  până  acum  la ce s-ar putea întâmpla dacă te-ai îmbolnăvi de varicelă chiar în perioada sarcinii?

Citește și: Varicela la copii

Surse:
www.babycenter.com, www.mayoclinic.org, www.nhs.uk

Surse poze:

www.facebook.com, www.pixabay.com




 

 

  

   
Articolul urmator
Colestaza de sarcină: cauze, simptome și tratament
Colestaza de sarcină: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament
    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament

    Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune autoimună caracterizată prin producția de anticorpi împotriva fosfolipidelor, cu potențialul de a provoca cheaguri de sânge și...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Migrena oculară: cauze, simptome și tratament
    Migrena oculară: cauze, simptome și tratament

    Migrena oculară este o afecțiune neurologică manifestată prin tulburări vizuale temporare care afectează unul sau ambii ochi.

    © 2024 Qbebe