Ce este vaginita bacteriana?
Vaginita bacteriana, numita si vaginita nespecifica, este una dintre cele mai frecvente infectii vaginale la femeile care se afla in perioada fertila. Vaginita apare din cauza modificarii florei vaginale normale. Vaginul contine mai multe tipuri de bacterii. Dintre acestea, bacteria Lactobacilli formeaza aproximtiv 95 la suta din flora vaginala. Aceasta bacterie are rolul de a mentine pH-ul vaginal la nivel scazut si de a preveni inmultirea excesiva a altor bacterii. Vaginita nespecifica apare atunci cand speciile bacteriene numite Gardnerella vaginalis predomina flora vaginala.
Vaginita bacteriana afecteaza aproximativ 10 la suta din femei si aproape 30 la suta din femeile insarcinate.
Vaginita bacteriana imi va afecta sarcina?
Vaginita bacteriana in timpul sarcinii este o problema semnificativa. Desi aceasta infectie nu pune in pericol direct sanatatea fatului, provoaca un mare disconfort. Dar daca vaginita bacteriana nu este tratata imediat, exista riscul ca femeia sa devina mai sensibila la diverse boli cu transmitere sexuala. Netratarea vaginitei bacteriene poate duce la o nastere prematura, la scaderea greutatii copilului la nastere, infectie uterina dupa nastere si chiar la avortul spontan in a al doilea trimestru de sarcina. Insa mai mult de jumatate dintre femeile insarcinate care au avut vaginita bacteriana nu au avut nici o problema nici pe parcursul sarcinii, nici dupa nastere.
Cum tratez vaginita bacteriana in timpul sarcinii?
Vaginita bacteriana poate fi tratata prin antibiotice care nu afecteaza sarcina, recomandate de medicul specialist. Pe parcursul tratamentului, medical va monitoriza atat mama, cat si evolutia sarcinii. Este important ca tratamentul sa fie dus pana la final, desi simptomele dispar pe parcurs. La un moment dat, simptomele vor reaparea, daca vaginita bacteriana nu este tratata complet. Simptomele au reaparut in mai putin de trei luni de zile de la intreruperea tratamentului la peste 30 la suta dintre femei.
Care sunt cauzele vaginitei bacteriene?
Vaginita bacteriana este influentata de modificarile hormonale, dar poate aparea si din cauza unei boli cu transmitere sexuala existenta in trecut sau din pricina spalarilor intravaginale, a tampoanelor intravaginale, a diafragmelor sau din cauza folosirii unor dispozitive intrauterine. Mai poate aparea si din cauza unei toalete genitale excesive, cu sapunuri dure, lenjeria stramta din materiale sintetice sau folosirea unor geluri contraceptive vaginale, creme vaginale si antifungicide. Vaginita bacteriana este cea mai frecventa cauza de simptome vaginale la femeile aflate la varsta fertile si apare de obicei inainte sau dupa perioada menstruatiei. Vaginita bacteriana se intalneste la aproximativ 23 la suta dintre femei.
Care sunt simptomele vaginitei bacteriene?
Eliminarea unei secretii diferite de secretia vaginala normala, urat mirositoare si de culoare alb-cenusie este primul simptom al vaginitei bacteriene, desi mai mult de jumatate dintre femeile care au vaginita bacteriana nu au simptome care sa atraga atentia. La femeile insarcinate secretiile vaginale sunt albe si apar frecvent dupa actul sexual. Vaginita se manifesta si printr-o senzatie de arsura sau mancarime in zona vaginala, urinari dureroase sau sangerari vaginale.
Cum pot preveni vaginita bacteriana?
Vaginita poate fi prevenita prin igiena corespunzatoare, prin evitarea spray-urilor pentru igiena intima, a stresului, a lenjeriei intime din materiale sintetice si a hainelor stramte.