Ce este tricomoniaza?
Tricomoniaza este o infectie cu transmitere sexuala provocata de parazitul Trichomonas Vaginalis.
Cum se transmite tricomoniaza?
Tricomoniaza se transmite prin contact sexual vaginal. In urma contactului prin care s-a transmis tricomoniaza, intr-o perioada de la cinci pana la 28 de zile, apar secretii vaginale urat mirositoare de culoare galben-verzui. Foarte rar se poate presupune transmiterea prin intermediul prosoapelor si a costumelor de baie ude, a scaunelor de toaleta si bancilor din vestiarele de la piscine.
Spre deosebire de femei, barbatii nu ofera conditii bune pentru dezvoltarea parazitului, fapt pentru care ei pot fi purtatori sanatosi. De cele mai multe ori, ei nu-si dau seama ca sunt infectati sau simt doar o usoara usturime dupa urinat, insa isi pot infecta partenerele, dar si ei necesita tratament de sterilizare a parazitului.
Simptomele tricomoniazei
Tricomoniaza provoaca scurgeri vaginale abundente, de culoare galben-verzuie, spumoase, urat mirositoare, insotite de dureri la contact sexual si mancarime, urinari frecvente sau dureroase. Aproximativ 10-50% dintre femei nu au simptome.
Tratamentul tricomoniazei
Tricomoniaza se trateaza cu antibiotice si dezinfectante locale care trebuie prescrise de doctor Tratamentul se poate face cu ovule, dar nu este la fel de eficient ca medicamentele administrate oral. Uneori se recomanda spalaturi vaginale acide sau supozitoarele vaginale cu polivinil-pirolidon.
In timpul tratamentului nu se consuma bauturi alcoolice, deoarece apar dureri abdominale si varsaturi. La 10% din pacienti nu este suficienta o singura cura de tratament, astfel incat este necesar un tratament mai indelungat
Ambii parteneri trebuie sa se trateaze si e preferabil sa nu mai aiba contact sexual pana la vindecarea completa.
Care pot fi consecintele trizomoniazei in timpul sarcinii?
In timpul sarcinii orice femeie trebuie sa fie atenta la semnele acestei boli fiindca tricomoniaza poate afecta fatul. La fel ca celelalte boli cu transmitere sexuala, tricomoniaza netratata favorizeaza infectarea cu alti germeni, chiar si cu HIV.
Tricomoniaza poate determina nasterea prematura a copilului sau poate afecta greutatea acestuia, dar s-a constat ca aceste efecte nu sunt foarte frecvente, asadar infectarea cu Trichomonas in timpul sarcinii nu trebuie sa determine panica, fiind o afectiune care se trateaza destul de usor. In primul trimestru de sarcina specialistii sunt de parere ca metronidazolumul nu trebuie administrat femeilor insarcinate, pentru ca poate afecta bebelusul. Insa majoritatea medicilor considera ca acest medicament poate fi luat in siguranta dupa sfarsitul primului trimestru de sarcina.
Cum prevenim tricomoniaza?
Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a preveni aparitia tricomoniazei. Foloseste prezervativul la fiecare act sexual. Nu imprumuta costumul de baie sau prosopul. Vorbeste deschis cu medicul si partenerul tau daca ai avut o boala cu transmitere sexuala si mergi regulat la medicul specialist pentru control.