Ce este gripa porcina?
Gripa porcina este, dupa cum ii sugereaza si numele, o boala respiratorie a porcilor, provocata de un virus de tip A care este responsabil pentru gripa in randul acestor animale. Gripa porcina provoaca rareori decesul in randul porcilor, insa este o adevarata amenintare atunci cand este transmisa oamenilor.
In randul oamenilor, gripa porcina este o boala cauzata de un tip de virus gripal AH1N1 depistat la un numar impresionant de persoane in jurul anului 2009. Virusul s-a raspandit in peste 70 de tari moment in care Organizatia Mondiala a Sanatatii a decretat stare de epidemie. De atunci si pana in prezent virusul s-a raspandit in mult mai multe tari printre care, bineinteles, si Romania.
Cum se transmite virusul la oameni?
Daca in trecut, gripa porcina se transmitea doar la oamenii care intrau in contact direct cu aceste animale, dupa anul 2009 acest tip de gripa a devenit frecventa printre oameni. Gripa porcina se raspandeste de la persoana la persoana aproximativ in acelasi mod in care se raspndeste si gripa obisnuita, stranutul si tusea fiind principalele mijloace de raspandire a virusului.
Simptomele gripei porcine
Simptomele sunt aceleasi cu ale unei gripe obisnuite: nas infundat, dureri de cap, dureri musculare si frisoane. Forma mai grava, gripa porcina, poate declansa si voma si diaree. Exista si simptome provocate de aparitia acestui tip de gripa, simptome care se pot manifesta si in timpul sarcinii, daca gravida se imbolnaveste. Aceste simptome sunt: respiratia agitata, sacadata sau imposibilitatea de a respira, culoarea pielii fie palida, fie prea rosie, semne de deshidratare, varsaturi.
Tratamentul impotriva gripei porcine in timpul sarcinii
In timpul sarcinii si nu numai, gripa porcina va fi tratata cu medicamente antivirale. Acestea sunt eficiente daca sunt administrate la 48 de ore de la aparitia primelor simptome si se iau doar sub supraveghere medicala. Medicamentele previn complicatiile bolii precum pneumonia. Gripa porcina netratata, mai ales in timpul sarcinii, poate duce pana la moartea gravidei.
Medicamentele antivirale pot fi prescrise de catre doctori si ca masura de preventie dupa ce gravida a intrat in contact cu o persoana bolnava. Doar in cazurile mai grave, pe langa medicamentele antivirale se vor prescrie si antibiotice. Unul dintre medicamentele care este cel mai adesea utilizat in aceste cazuri este Tamiflu ce se gaseste pe piata Uniunii Europene din 2002.