În timpul primei sarcini, înveți ce este sigur și ce nu este pentru tine, iar majoritatea mămicilor preferă să opteze pentru o abordare precaută. Anumite subiecte de discuție precum masturbarea în timpul sarcinii pot fi considerate tabu, iar unele femei se pot simți stânjenite când vine vorba despre această practică și nu vor întreba dacă este sigură sau dacă prezintă vreun risc pentru bebelușul lor. Răspunsul este din fericire destul de simplu: este vorba despre un act natural, normal și cu excepția situației în care sarcina are un risc ridicat, nu este nicio problemă să te masturbezi în sarcină.
Când este sigură masturbarea în sarcină
O femeie gravidă rămâne în continuare o femeie. Multe viitoare mămici descoperă chiar că libidoul lor crește semnificativ în sarcină, cel mai probabil ca urmare a modificărilor hormonale (nivelurile de progesteron și estrogen sunt implicate de obicei). Nu este exclusă însă și varianta opusă, respectiv unele femei nu mai descoperă niciun fel de interes în sex sau masturbare (ca urmare a apariției stărilor de greață, vărsături, epuizare și modificări fizice ale corpului, fiind la fel de normal să nu mai prezinți niciun fel de interes pentru sex).
În principiu, în cazul în care experimentezi dorințe sexuale normale sau crescute, masturbarea nu ar trebui să constituie o problemă în timpul sarcinii. Medicul specialist în obstetrică-ginecologie este în măsură să indice dacă penetrarea vaginală sau orgasmul pot cauza probleme. Unele femei vor observa senzații ușoare de crampe după ce ating orgasmul în timpul sexului sau al masturbării, senzație legată de mușchii care se contractă și care poate declanșa contracții Braxton-Hicks (contracții uterine neregulate care în final se estompează și dispar). Acest tip de contracții apar în mod normal în cel de-al doilea și al treilea trimestru al sarcinii, fiind caracterizate de contracții neregulate care durează o perioadă nedefinită și nu se regularizează precum cele din travaliu.
În schimb, dacă sarcina ta este una cu risc crescut de travaliu prematur, orgasmul poate crește șansele de declanșare a travaliului. De asemenea, și sperma ejaculată în vagin poate determina o înmuiere a cervixului și un travaliu prematur. În timpul unui orgasm trebuie subliniat că se eliberează oxitocină în fluxul sanguin, cunoscută a fi similară medicamentelor pe care medicii obstetricieni le folosesc pentru inducerea travaliului; același medicament ajută la micșorarea uterului după travaliu. Nu există însă dovezi clinice că masturbarea poate declanșa travaliul, însă rămâne în continuare o chestiune pe care este important să o discuți cu specialistul.
Citește și: Curiozitati despre orgasm
Beneficii pentru masturbare în timpul sarcinii
Multe femei consideră că masturbarea reprezintă o metodă excelentă de a se destinde în timpul sarcinii. În plus, poate ameliora o serie de efecte adverse ale gravidității, respectiv grețurile matinale, durerile din porțiunea inferioară a spatelui, sciatica, picioarele umflate. De asemenea, oferă satisfacție chiar și în situațiile în care burtica în creștere constantă îngreunează actul sexual, mai ales că libidoul este în foarte multe cazuri extrem de crescut, iar partenerul nu face întotdeauna față. Unele femei pot considera că masturbarea în sarcină constituie o modalitate unică de a-și explora corpul în continuă schimbare; faptul că ești împăcată cu propriul corp în timpul sarcinii poate reprezenta un aspect pozitiv, iar masturbarea poate fi o modalitate utilă în acest sens.
Pe măsură ce sarcina avansează, poate fi dificil de găsit pozițiile confortabile și plăcute atât pentru tine cât și pentru partener. Există și stuații în care bărbații pot fi îngrijorați cu privire la eventuale prejudicii aduse copilului în timpul sexului, motiv pentru care masturbarea reciprocă poate reprezenta o alternativă viabilă.
De reținut
Masturbarea în timpul sarcinii nu trebuie să fie diferită de cea din restul vieții. În cazul în care folosești în general diverse jucării sau dispozitive, renunță la ele dacă sunt inconfortabile sau cauzează crampe. Nu le folosi dacă: ți se rupe apa, ai observat vreo sângerare, ești expusă unui risc crescut de naștere prematură, ai o placentă poziționată prea jos. De asemenea, ai grijă ca obiectele pe care le folosești pentru a te masturba să fie curățate și igienizate pentru a preveni eventuale infecții care pot cauza complicații în sarcină. În acest sens, evită să introduci în vagin sau rect corpuri străine deoarece pot fi pline de microbi și învață când să te oprești. Orice persoană trebuie să rețină că dacă simte orice fel de durere sau disconfort în timpul masturbării trebuie să nu mai practice, iar dacă durerea continuă trebuie să fie consultată de un specialist.
Există și o serie de situații în care medicul poate recomanda să eviți actul sexual în timpul sarcinii, fie pentru o anumită perioadă de timp, fie pentru întreaga durată a sarcinii (poate fi vorba despre act în sine, orgasm sau doar penetrare). Este indicat să întrebi dacă este vorba și despre masturbare. Asemenea situații includ: simptome ale travaliului prematur/istoric de travaliu prematur, diagnostic cu placenta previa/cervix incompetent, experimentarea unui sângerări vaginale. În plus, gravidele care au un istoric de cervix slăbit, ar trebui să verifice dacă este sigură penetrarea. Orice dispozitiv poate stimula încordarea mușchilor uterini și eventual cauza travaliu prematur.
Deoarece un orgasm declanșează, după cum am menționat, contracții Braxton-Hicks, nu este o problemă dacă acestea rămân neregulate și dispar, ci doar dacă devin dureroase, constante sau sunt însoțite de o sângerare sau pieredere de lichid amniotic. În acest caz din urmă este indicată consultația unui medic specialist.
Surse:
www.healthline.com; www.newkidscenter.com; www.healthnewsminute.com