- Ce este infectia tractului urinar?
- Care sunt cauzele infectiilor tractului urinar?
- Care sunt simptomele infectiei tractului urinar?
- Care sunt complicatiile infectiei urinare?
- Cum tratam infectiile tractului urinar?
- In timpul sarcinii pot face mai usor o infectie urinara?
- Cum ma pot feri de infectiile urinare in sarcina?
Ce este infectia tractului urinar?
Urina este produsa la nivelul rinichiului, este transportata prin uretere catre vezica urinara si de aici, prin uretra este eliminata la exterior. Prezenta activa si inmultirea bacteriilor in urina determina inflamatia uroteliului, acestea producand infectia tractului urinar (ITU). Caracteristica principala a infectiei tractului urinar este prezenta bacteriilor in urina si piuria sau urina tulbure. Infectiile tractului urinar pot fi: infectii inalte, localizate la nivelul rinichiului sau infectii urinare joase aparute ca urmare a infectiei vezicii urinare (cistita) sau uretrei (uretrita).
Care sunt cauzele infectiilor tractului urinar?
Bacteriile patrund la nivelul tractului urinar pe calea ascendenta (uretra->vezica->uretere->rinichi) si sunt reprezentate de bacterii care colonizeaza regiunea perineala (regiune anatomica cuprinsa intre organele genitale externe si anus) si pe cale hematogena (prin sange).
Cauzele infectiei tractului urinar includ sexul si activitatea sexuala. Infectia urinara este mai frecventa la femei decat la barbati pentru ca uretra feminina este mai scurta.
Care sunt simptomele infectiei tractului urinar?
Infectia clasica a vezicii urinare sau cistita le este familiara multor femei. Simptomele infectiei tractului urinar includ eliminarea frecventa a unor mici cantitati de urina, senzatia permanenta de urinare, disconfort la finalul jetului, iar uneori sange in urina.
Care sunt complicatiile infectiei urinare?
Netratate, infectiile urinare au evolutie progresiva. Urosepsisul reprezinta cea mai grava forma a infectiei urinare si se manifesta prin febra, frisoane, hipotensiune arteriala, cianoza.
In cazul in care o infectie renala este lasata netratata in timpul sarcinii, s-ar putea ca bebelusul sa aiba o greutate prea mica la nastere sau sa fie nascut prematur.
Modificarile prin care trece corpul tau in timpul nasterii favorizeaza aparitia infectiilor urinare mult mai usor.
Cum tratam infectiile tractului urinar?
Prezenta bacteriilor in urina determina aparitia infectiei urinare si eradicarea acestora inseamna vindecarea. Asadar, tratamentul medicamentos al infectiei tractului urinar este reprezentat de antibiotice.
In sarcina trebuie evitate antibioticele cu efect teratogen (toxic), precum Tetraciclina, Nitrofuran sau Fluorochinolone. Pot fi utilizate in schimb Penicilina, Ampicilina, Amoxicilina. In completarea tratamentului antibiotic, este recomandata respectarea unor masuri generale: repaus la pat pe perioada febrei si a durerilor, regim alimentar slab, constituit din fructe, legume, lapte, branzeturi, fara exces de carne si preparate de carne, caldura locala (in special in cazul cistitei), ingestia de cel putin doi litri de apa pe zi (apa plata sau sub forma de ceaiuri).
In timpul sarcinii pot face mai usor o infectie urinara?
Intr-adevar, infectia tractului urinar in sarcina este mai frecventa. Nivelul ridicat de progesteron relaxeaza muschii ureterelor, determinand slabirea acestora.
Medicul tau iti testeaza urina pentru a descoperi eventualele bacterii in timpul primei vizite la medic din perioada prenatala, chiar daca ai simptomele unei infectii urinare sau nu. Daca testul initial este negativ, sansele de a dezvolta o infectie urinara mai tarziu pe timpul sarcinii sunt reduse, dar daca testul iese pozitiv, vei incepe un tratament cu antibiotice pentru eliminarea bacteriei cauzatoare. Daca aceasta infectie este lasata netratata, exista o sansa de 30% sa dezvolti o infectie la rinichi in timpul sarcinii.
Desi este frecvent ca femeile insarcinate sa simta nevoia de a urina frecvent, nu este normal sa simti arsuri la urinare sau sa vezi sange in urina. Oricand ai aceste simptome, ai grija sa anunti medicul, deoarece tratamentul administrat de timpuriu poate preveni raspandirea infectiei catre rinichi. Este important si sa stii ca o infectie netratata a vezicii urinare poate cauza contractii uterine, ceea ce poate duce la nastere prematura. Vestea buna despre tratarea infectiilor tractului urinar este ca medicamentele special recomandate de medicul specialist pentru tine, viitoare mamica, pot alina repede simptomele infectiei. Administrarea acestor medicamente, strict recomandate de medical tau specialist, nu au efecte negative asupra copilului tau.
Cum ma pot feri de infectiile urinare in sarcina?
Conform urmatoarelor sfaturi poti reduce riscul infectiei urinare in timpul sarcinii: dupa ce ai mers la toaleta, sterge zona dinspre fata spre spate pentru a preveni aparitia bacteriilor, spala bine zona in fiecare zi, evita sapunurile, dusuri, cremele antiseptice, si produsele de igiena feminine ce pot indeparta bacteria, goleste-ti vezica complet, atunci cand mergi la toaleta, mergi la toaleta imediat dupa actul sexual, evita dusurile lungi sau foarte frecvente, poarta lenjerie intima de bumbac si evita dresurile, schimba lenjeria de corp in fiecare zi, trateaza constipatia imediat deoarece aceasta poate creste riscul aparitiei infectiei, consuma multe lichide, mai ales apa, bea suc de afine, daca apare o astfel de infectie in mod repetat. Acest suc poate reduce nivelurile de bacterie din tractul urinar, contribuind astfel la prevenirea infectiilor minore.